Publicitate

01 februarie 2018

110 ani de când Regele Carlos I al Portugaliei și fiul său, prințul Luis Filipe, sunt uciși la Terreiro do Paco, Lisabona

Carlos (Diplomatul sau Martirul; n. 28 septembrie 1863 – d. 1 februarie 1908) a fost al 33-lea (sau al 34-lea sau 35-lea potrivit unor istorici) și penultimul rege al Portugaliei. A fost primul rege portughez de la Sebastian al Portugaliei (1578) care a avut o moarte violentă. Acest lucru s-a întâmplat în 1908, când Carlos a fost asasinat la Lisabona când călătorea într-o trăsură deschisă împreună cu familia regală.
La 1 februarie 1908 familia regală s-a întors de la Vila Viçosa la Lisabona. Au călătorit cu trenul la Barreiro și, de acolo, au luat un vas cu aburi cu care au traversat râul Tagus și au debarcat în centrul Lisabonei. În drum spre palatul regal, trăsura deschisă cu Carlos I și familia sa a trecut prin Terreiro do Paço. În timp ce traversau piața, doi activiști republicani, Alfredo Costa și Manuel Buiça, au tras focuri de armă din mulțime.
Regele a murit imediat, moștenitorul său, Luís Filipe, a fost rănit mortal iar Prințul Manuel a fost lovit în braț. Doar regina a scăpat fără răni. Cei doi asasini au fost uciși pe loc de către poliție și bodyguarzi; un spectator nevinovat a fost ucis, de asemenea, în confuzia generală. Douăzeci de minute mai târziu a murit și prințul Luís Filipe. Câteva zile mai târziu, fiul cel mic, prințul Manuel, a fost proclamat rege al Portugaliei. El a fost ultimul rege al Portugaliei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate