Publicitate

25 martie 2022

80 de ani de la nașterea poetei Ana Blandiana

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei-Valeria Coman, căsătorită Rusan) s-a născut la Timişoara pe data de 25 martie 1942. A urmat studii de filologie romanică, fiind licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj.
Cărţile sale de poezie şi de proză au apărut în traducere, începând din 1982, la prestigioase edituri din Polonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Estonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Franţa, Olanda, Bulgaria, Letonia, Albania, Serbia, Slovenia, Macedonia, China, Coreea de Sud.
În 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care o conduce între 1991 şi 2001. Fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet. Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
Acum la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani am machetat un întreg poștal (plic) aniversar și îi urăm și pe această cale un călduros „La mulți ani!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate