Publicitate

29 martie 2022

300 de ani de la zidirea Bisericii Kretzulescu

Biserica Kretzulescu, cunoscută și sub grafia Biserica Crețulescu este un lăcaș de cult ortodox din București situat în Sectorul 1 pe Calea Victoriei nr. 47.
Biserica Kretzulescu, considerată unul din cele mai valoroase monumente de arhitectură ale orașului de la sfârșitul perioadei brâncovenești, a fost ridicată între anii 1720 -1722 prin grija marelui logofăt Iordache Crețulescu și a soției sale Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brâncoveanu.
Marele logofăt a construit în vecinătatea bisericii și un han, nu numai pentru că așa se obișnuia în aceea vreme, dar și pentru faptul că aici se afla, pe atunci, bariera de nord a orașului, pe „ulița cea mare” sau „Podul Mogoșoaiei”, în locul numit pe atunci „Puțul cu zale”.
Cu prilejul aniversării a 300 de ani de la finalizarea lucrărilor, filatelistul român Valentin Golea a machetat un frumos plic aniversar având în semiilustrație o fotografie reprezentativă a acestui edificiu încadrat în patrimoniul UNESCO. Plicul a fost francat cu cele două timbre ale emisiunii „Sfintele Paști” care au fost obliteriate cu ștampila „Prima zi a emisiunii” în data de 22 martie 2022. Plicul poartă, complementar, și ștampila de zi a Oficiului Poștal nr. 37 din București, loc de unde s-a făcut expedierea (click pe imagine pentru mărire). Plicul a circulat în regim de corespondență prioritară internă, recomandată. Îi mulțumesc și pe această cale lui Valentin pentru exemplarul trimis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate