Publicitate

29 octombrie 2021

Castelul Peleș. Colecții

Colița emisiunii

Romfilatelia a dedicat și în acest an un proiect filatelic bogatului patrimoniu muzeal din România, introducând în circulație, marți, 5 octombrie 2021, emisiunea de mărci poștale Castelul Peleș. Colecții (LP #2341) machetată de către George Ursachi.
Cele șase timbre (42 x 52 mm) și colița dantelată (80 x 120 mm) a emisiunii înfățișează piese reprezentative, de mare valoare estetică, din colecțiile Muzeului Național Peleș (a cărei echipă de documentare a fost implicată direct în realizarea acestei emisiuni filatelice). Această instituție muzeală administrează o moștenire de excepție: Castelul Peleș, monument emblematic al patrimoniului arhitectural românesc, ridicat din inițiativa regelui Carol I, un colecționar de artă pasionat și avizat, care și-a îmbogățit reședința îndrăgită cu o colecție magnifică de picturi, mobilier și obiecte decorative. Dintre acestea din urmă, se remarcă prin bogăție, frumusețe și rafinament colecția de sticlă și cea de orfevrărie.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei este ilustrată o vază realizată de celebrul artist francez al sticlei Émile Gallé, în anul 1890. Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei sunt înfățișate două dintre piesele unui serviciu de ceai, executat în atelierul Goldschmidt din Köln, Germania, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,40 lei este reprezentată o cupă în stil Art Nouveau, realizată în atelierul de orfevrărie al artistului norvegian Jacob Tostrup, în perioada 1880-1890. Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei apare o piesă cu valențe artistice remarcabile, dar și cu o semnificație istorică deosebită: o casetă din argint, executată în atelierul Christofle din Paris și oferită regelui Carol I în 1906, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie. Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentată o carafă în stil eclectic, lucrată în atelierul din München al artistului Edmund Wollenweber, spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe timbru cu valoarea nominală de 10,50 lei apare o figurină din argint aurit, reprezentând o regină. Pe colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 31,50 lei, este ilustrată o fructieră din sticlă venețiană, lucrată în atelierul Salviati, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe cele două plicuri „prima zi” sunt imprimate imagini reprezentând două dintre somptuoasele încăperi ale Castelului Peleș: sufrageria și cabinetul de lucru al Reginei Elisabeta.

Emisiunea este completată de 2 FDC-uri (232 de seturi) și o mapă filatelică (233 exemplare) echipată cu blocul filatelic de 6 timbre nedantelate, numerotat, cu grafică la care este adăugat un perfor ornamental rombic și cu ștampila „prima zi” aplicată în clar, în folio aur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate