Publicitate
20 septembrie 2021
55 de ani de la aniversarea lui George Coşbuc în Uruguay
18 septembrie 2021
Decalogul filatelistului
Puțini dintre colecţionari cunosc faptul că filatelia are şi ea regulile sale bine stabilite, care trebuie respectate de oricine îmbrăţişează acest hobby, în majoritatea cazurilor chiar pentru o viaţă întreagă. În anul 1929, în cadrul unui articol scris pentru publicaţia americană Weekly Philatelic Gossip, au apărut cele 10 „porunci” ale colecţionarului de mărci poştale, subiectul fiind apoi reluat în anul 1951, în gazeta clubului filatelic Garfield-Perry din Cleveland, Ohio, iar mai apoi informația s-a răspândit pe tot mapamondul, fiind preluată de diverse publicații și, mai nou, de portalurile (precum https://blogdetimbrofil.wordpress.com/ unde am găsit varianta în limba română) și grupurile filatelice. Iată ce cuprinde acest decalog:
04 septembrie 2021
Flamingo
Păsările flamingo (flamingii) reprezintă o familie de șase specii de păsări acvatice; patru dintre acestea sunt răspândite în America, iar două – în Asia, Europa și Africa. Comportamentele neobișnuite – felul în care stau ore întregi într-un picior sau spectaculoasele lor dansuri nupțiale – și înfățișarea lor aparte au atras de multă vreme atenția oamenilor.
Romfilatelia, în colaborare cu Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a propus iubitorilor de păsări şi colecționarilor o emisiune specială cu tematica Flamingo (LP #2336), compusă din patru mărci poștale, care a intrat în circulație miercuri, 25 august 2021.
Flamingo andin (Phoenicoparrus andinus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, trăiește în preajma lacurilor montane din Anzi, în Peru, Argentina și Chile, adesea în colonii mixte, alcătuite din mai multe specii sud-americane de flamingi.
Flamingo chilian (Phoenicopterus chilensis), redat pe al doilea timbru cu valoarea nominală de 1,70 lei, cuibărește în America de Sud, în Ecuador, Peru, Chile, Argentina și estul Braziliei.
Flamingo mic (Phoeniconaias minor), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, trăiește în Africa sub-sahariană și în nord-vestul Indiei.
Flamingo roz (Phoenicopterus roseus), redat pe ultimul timbru al seriei cu valoarea nominală de 19,50 lei, este cea mai mare dintre speciile de flamingo (110–150 cm înălțime) și cel mai larg răspândită; trăiește în Africa, subcontinentul indian, Orientul Mijlociu și sudul Europei.
Emisiunea este machetată de Răzvan Popescu și este completată de un FDC (222 plicuri) și o mapă filatelică (208 exemplare) echipată cu blocul filatelic special de patru timbre nedantelate al emisiunii.
Medalii Olimpice 2020
![]() |
Maximă realizată de Alexandru Antonache. |
Patru medalii – una de aur, trei de argint – alcătuiesc „recolta” cu care s-au întors acasă sportivii români participanți la Jocurile Olimpice 2020, desfășurate în perioada 23 iulie – 8 august 2021. Sporturile la care au obținut aceste succese sunt canotajul și scrima.
În onoarea medaliaților Romfilatelia a introdus în circulație, miercuri, 18 august 2021, emisiunea de mărci poștale Medalii Olimpice 2020 (LP #2335), alcătuită din patru timbre (63 x 27 mm) și o coliță dantelată (97 x 58 mm cu dimensiunea timbrului de 52 x 42 mm), machetate de Mihail Vămășescu.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei și pe colița dantelată cu valoarea de 31,50 lei sunt reprezentate Nicoleta Ancuţa Bodnar și Simona Geanina Radiş. În proba de dublu vâsle feminin, ele au ocupat locul 1, obținând astfel medalia de aur, dar au stabilit și un nou record olimpic.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este reprezentată scrimera Ana-Maria Popescu, care a obținut, la spadă, medalia de argint olimpică.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei sunt reprezentați Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă, care au câștigat argintul în proba de dublu rame masculin.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei sunt reprezentați Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari, care au obținut medalia de argint în proba de patru rame fără cârmaci masculin.
Emisiunea este însoțită de 2 FDC-uri (237 seturi).
Fauna deșertului
Deșerturile ocupă aproximativ o treime din suprafața uscatului și se caracterizează printr-un nivel foarte redus al precipitațiilor. Nu toate deșerturile se găsesc în regiunile calde ale planetei; există și deșerturi reci, așa cum sunt considerate unele regiuni din Arctica și Antarctica. Cel mai întins deșert cald al lumii este Sahara (în Africa). În schimb, deșertul Gobi, din Asia, este în general, un deșert rece, unde temperaturile pot scădea iarna până sub –20 grade Celsius. În deșerturi, ariditatea creează condiții dure de viață pentru viețuitoare, iar acestea prezintă adaptări speciale pentru a supraviețui.
Romfilatelia, în colaborare cu Institutul de Biologie al Academiei Române și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a introdus în circulație, joi, 12 august 2021, o emisiune de mărci poștale cu o tematică abordată în premieră: Fauna deșertului (LP #2334). Cele patru timbre (33 x 48 mm, respectiv 48 xx 33 mm) și plicul „prima zi” ilustrează specii de animale care trăiesc în zonele deșertice din Africa și Asia. Macheta pieselor este realizată de către George Ursachi.
Pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 2 lei, este ilustrat dromaderul (Camelus dromedarius).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este ilustrată șopârla de Sinai (Pseudotrapelus sinaitus).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentat fenecul (Vulpes zerda).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei este reprezentată antilopa addax (Addax nasomaculatus).
Pe plicul „prima zi” a emisiunii (tiraj 222 exemplare) este reprezentată cămila bactriană (Camelus bactrianus), cunoscută și sub denumirea de „cămila cu două cocoașe”, originară din zonele de stepă și deșert ale Asiei Centrale.
Emisiunea este însoțită de 201 seturi (4 imagini) de cărți maxime.
Neagoe Basarab, 500 de ani de la trecerea la cele veșnice
Neagoe Basarab a fost domn al Țării Românești, domnia sa (1512-1521) fiind una de durată medie, dar cu efecte spectaculoase. A construit mai multe biserici, dar cea mai importantă rămâne cea de la Curtea de Argeș. Este o capodoperă, pe seama căreia s-a născut celebra baladă a meșterului Manole, în care Neagoe devine Negru Vodă, ctitorul nemulțumit de întârzierea lucrării. Se pare că voievodul era mândru de ctitoria sa, pentru că a ținut să fie înmormântat acolo.
Joi, 5 august 2021, Romfilatelia a introdus în circulație, emisiunea de mărci poștale Neagoe Basarab, 500 de ani de la trecerea la cele veșnice (LP #2333), compusă dintr-un timbru și o coliță dantelată, machetate de către Mihail Vămășescu.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei (33 x 48 mm) este reprodus portretul lui Neagoe Basarab, așa cum apare în pictura votivă de la Mănăstirea Curtea de Argeș, executată în secolul al XVI-lea de Dobromir.
Pe timbrul (27 x 42 mm) coliței dantelate (126 x 131 mm), cu valoarea nominală de 31,50 lei, este ilustrată o icoană reprezentându-l pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, canonizat în anul 2009, iar în compoziția grafică a coliței emisiunii se regăsește reproducerea picturii votive din biserica Mănăstirii Curtea de Argeș în care, alături de domnitor, apar Doamna Despina Milița și cei șase copii ai lor (al treilea din stânga este fiul său Teodosie).
Emisiunea este însoțită de un FDC (227 plicuri) și o carte maximă (202 exemplare).
02 septembrie 2021
Raport, la cinci luni de activitate, al proiectului „Păstrarea patrimoniului filatelic al orașului Baia Mare”
În luna mai demaram proiectul „Păstrarea patrimoniului filatelic al orașului Baia Mare”. După cinci luni de activitate dorim să vă prezentăm rezultatele muncii unui grup de voluntari care s-au dedicat trup și suflet acestei acțiuni, prin obținerea unei lucrări care totalizează 247 de pagini. Am realizat raportul în trei limbi (română, engleză și germană), însă nefiind specialiști apelăm la cei cunoscători care doresc să ne ajute, tot voluntar, cu corectura textelor. De asemenea dacă există colecționari printre noi care dețin piese care au legătură cu tema proiectului nostru și doresc să împărtășească cu noi „averea de suflet”, îi așteptăm cu onoare să ne contacteze. Sperăm ca în cel mai scurt timp să găsim sprijinul necesar pentru a putea tipări această lucrare sub forma unei cărți cu ISBN.