Publicitate

18 septembrie 2021

Decalogul filatelistului

Puțini dintre colecţionari cunosc faptul că filatelia are şi ea regulile sale bine stabilite, care trebuie respectate de oricine îmbrăţişează acest hobby, în majoritatea cazurilor chiar pentru o viaţă întreagă. În anul 1929, în cadrul unui articol scris pentru publicaţia americană Weekly Philatelic Gossip, au apărut cele 10 „porunci” ale colecţionarului de mărci poştale, subiectul fiind apoi reluat în anul 1951, în gazeta clubului filatelic Garfield-Perry din Cleveland, Ohio, iar mai apoi informația s-a răspândit pe tot mapamondul, fiind preluată de diverse publicații și, mai nou, de portalurile (precum https://blogdetimbrofil.wordpress.com/ unde am găsit varianta în limba română) și grupurile filatelice. Iată ce cuprinde acest decalog:

1. Nu trebuie să critici ceea ce colecţionează colegul tău.
Alegerile altui coleg într-ale filateliei îi aparţin acestuia în întregime. Bineînţeles, îţi poţi face datoria de a-i da sfaturi sau de a-l îndruma conform propriei tale experienţe, însă niciodată să nu ai pretenţia să te urmeze întocmai sau chiar să-ţi copieze parcursul în modul de a colecţiona, şi nici nu ai dreptul moral de a-l critica pentru alegerile sale. Dacă doreşte să colecţioneze toate mărcile poştale din lume emise în anul naşterii sale, este ok, este o formă de a practica filatelia! Până la urmă, fiecare este liber de a-şi alege ce vrea să colecţioneze, şi mai apoi să studieze, atunci când vine vorba despre micile petice de hârtie care ne plac tuturor în aceeaşi măsură, nu-i aşa?
 
2. Trebuie să fii mereu pregătit de a ajuta orice alt filatelist care are nevoie de ajutor.
A ajunge la o vârstă care să-ţi permită să afirmi că deţii multe informaţii despre domeniul tău de colecţionare, nu înseamnă că n-ar trebui să te intereseze de cei care bat la porţile filateliei, indiferent dacă aceştia sunt deja adulţi sau doar nişte puştani. Fă-ţi timp şi împărtăşeşte din experienţa ta, deoarece viitorul colecţionării mărcilor poştale constă în egală măsură în existenţa studiilor şi cărţilor publicate, dar şi în descoperirea de noi elemente de studiu pe baza celor deja existente, respectiv reinventarea acestui frumos hobby numit filatelie.
 
3. Trebuie să-ţi studiezi mărcile din colecţie, deoarece adevărata bucurie vine numai prin cunoaşterea lor temeinică.
A te numi filatelist înseamnă a trece dincolo de nivelul colecţionării mărcilor poştale, spre studierea lor şi specializarea într-o anumită arie de colecţionare. Foarte mulţi filatelişti aplică regula a 2-a din acest decalog şi transmit mai departe cunoştinţele acumulate. Aceasta este o formă de a cunoaşte adevărata satisfacţie a muncii împlinite, ştiind că punctele tale de vedere referitoare la o anumită problematică filatelică ajung la alţi filatelişti, iar acesţia le pun în discuţie în cadrul întâlnirilor cercurilor filatelice locale sau prin comentarii online. Trebuie să-ţi cunoşti foarte bine piesele din colecţie pentru a face la un moment dat tot felul de conexiuni cu informaţiile pe care le afli, să identifici o eroare filatelică etc.
 
4. Trebuie să foloseşti orice oportunitate în aţi spori avantajul colecţionării, atrăgându-i şi pe alţii spre filatelie.
Se pierde foarte mult din potenţialul real al filateliei, deoarece mulţi colecţionari nu ştiu să folosească la maximum avantajul specializării într-o anumită arie de colecţionare. Altfel spus, nu ştiu să facă o reclamă renumelui pe care l-au câştigat prin truda atâtor ani! N-ar trebui ratat niciun prilej de a da de ştire că filatelia este frumoasă şi merită practicată, dând exemple personale prin apelarea la mijloacele online actuale, care sunt la îndemâna oricui. Există internet, bloguri, Facebook, forumuri, platforme dedicate filateliei. Nu contează că ai 20 de ani sau 70 de ani, gândeşte-te că prin publicitate adusă filateliei se aplică tot soiul de reguli ale marketingului. Un impuls adus filateliei prin publicarea unui articol despre un anumit subiect filatelic înseamnă mai mult interes din partea altora pentru a colecţiona, iar mai mult interes pentru a colecţiona înseamnă un hobby mai puternic.
 
5. Trebuie să cauţi să te asociezi cu alţi filatelişti, deopotrivă în beneficiul propriu şi al celorlaţi.
Practicarea filateliei presupune căutarea perpetuă a oportunităţilor de ne îmbogăţi cunoştinţele în domeniu, iar aceasta se poate realiza doar prin comunicarea cu alţii. Nu trebuie să refuzi sau să ratezi dialogul ori asocierea cu alţi filatelişti, deoarece nu ştii ce poţi afla nou şi interesant la un anumit moment dat, chiar şi de la un novice în domeniu. Filatelia este prin excelenţă un hobby prietenos, aducând oamenii împreună pentru un interes comun, acela de a evita să vorbeşti peste ani de filatelie la timpul trecut.
 
6. Trebuie să colaborezi cu alţi filatelişti pentru avansarea hobby-ului.
Şansa de a lucra asociativ este printre oportunităţile acordate de filatelie ca hobby. Aplicând regula a 5-a a acestui decalog, vei constata rapid şi foarte limpede că întotdeauna există multe de studiat când vorbim despre filatelie, dar şi că mai sunt foarte multe de descoperit sau de îmbunătăţit. Trebuie doar să faci pasul spre a te înscrie într-un cerc, club, asociaţie, federaţie filatelică, şi să fii astfel mereu ancorat în realitatea unui domeniu de colecţionare care, deşi are un trecut măsurat în peste 180 de ani de existenţă, priveşte cu încredere spre viitor!
 
7. Trebuie să faci mereu tot posibilul pentru a menţine filatelia în formă pură şi departe de tot ceea ce i-ar putea afecta imaginea.
Din momentul în care devii filatelist, ai datoria de a folosi toate cunoştinţele pentru a menţine filatelia curată, departe de orice intruziune care i-ar putea afecta credibilitatea sau frumuseţea. Există tot soiul de metode, unele dintre ele inovative (iar aici mă refer la concepte precum vlogging filatelic sau stamp art) care ajută la popularizarea hobby-ului, dar şi metodele clasice, de concepere a unori studii mai elaborate sau mai generaliste, iar apoi publicarea lor, toate acestea ajutând filatelia şi ţinând-o departe de orice încercare de a-i opri evoluţia. Spre exemplu, sesizezi încercarea de păcălire a filateliştilor cu falsuri pe un portal de vânzare online, reacţionează!
 
8. Trebuie să acţionezi în relaţiile cu alţi filatelişti astfel încât să nu ai niciodată nicio îndoială.
Aici vorbim, bineînţeles, despre schimburile filatelice. Fă eforturi ca în relaţiile cu alţi colegi filatelişti să fii corect şi să te faci util, altfel spus, acţionează faţă de alţii precum doreşti să acţioneze alţii faţă de tine! Onestitatea este foarte importantă, iar atunci când dai o informaţie cuiva sau trimiţi mărci poştale către cineva, încearcă să acorzi mare atenţie ca informaţia furnizată să fie întotdeauna cea corectă, iar mărcile poştale trimise prin poştă să fie de bună calitate, deoarece încercarea de a-i păcăli pe alţii se poate întoarce către tine ca un bumerang!
 
9. Nu trebuie să-ţi fie ruşine cu hobby-ul tău.
Mulţi consideră filatelia un hobby mult prea învechit, poate chiar plictisitor, care nu mai poate produce satisfacţii. La un momentdat, oricare dintre noi putem trece prin starea aceasta. Cu toate acestea, nu trebuie să-ţi fie ruşine prin a te numi filatelist! Pune la cale un plan prin care să te faci vizibil, să aduci argumente pro-filatelie, să demonstrezi că viitorul filateliei sună bine, iar rezultatele vor veni negreşit!
 
10. Trebuie să fii gata oricând să adresezi întrebări care să te împiedice să te ascunzi în spatele unei măşti de cunoştinţe presupuse.
Încearcă în orice moment să fii parte la ascensiunea filateliei ca hobby şi nu-ţi fie frică să pui acele întrebări care să ducă la o mai bună înţelegere a jocului, a lucrurilor care fac din filatelie un domeniu de învăţare continuă despre ceea ce este în jurul nostru, fie că este vorba despre istorie, astronomie, gastronomie sau street art. Trebuie doar să îndrăzneşti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate