Publicitate

04 septembrie 2021

Fauna deșertului

Deșerturile ocupă aproximativ o treime din suprafața uscatului și se caracterizează printr-un nivel foarte redus al precipitațiilor. Nu toate deșerturile se găsesc în regiunile calde ale planetei; există și deșerturi reci, așa cum sunt considerate unele regiuni din Arctica și Antarctica. Cel mai întins deșert cald al lumii este Sahara (în Africa). În schimb, deșertul Gobi, din Asia, este în general, un deșert rece, unde temperaturile pot scădea iarna până sub –20 grade Celsius. În deșerturi, ariditatea creează condiții dure de viață pentru viețuitoare, iar acestea prezintă adaptări speciale pentru a supraviețui.
Romfilatelia, în colaborare cu Institutul de Biologie al Academiei Române și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a introdus în circulație, joi, 12 august 2021, o emisiune de mărci poștale cu o tematică abordată în premieră: Fauna deșertului (LP #2334). Cele patru timbre (33 x 48 mm, respectiv 48 xx 33 mm) și plicul „prima zi” ilustrează specii de animale care trăiesc în zonele deșertice din Africa și Asia. Macheta pieselor este realizată de către George Ursachi.
Pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 2 lei, este ilustrat dromaderul (Camelus dromedarius).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este ilustrată șopârla de Sinai (Pseudotrapelus sinaitus).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentat fenecul (Vulpes zerda).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei este reprezentată antilopa addax (Addax nasomaculatus).
Pe plicul „prima zi” a emisiunii (tiraj 222 exemplare) este reprezentată cămila bactriană (Camelus bactrianus), cunoscută și sub denumirea de „cămila cu două cocoașe”, originară din zonele de stepă și deșert ale Asiei Centrale.
Emisiunea este însoțită de 201 seturi (4 imagini) de cărți maxime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate