Publicitate

05 octombrie 2019

155 de ani de la nașterea producătorului francez Louis Lumière

În anul 1864, pe 5 octombrie, s-a născut Louis Lumière, inventator al cinematografiei, alături de fratele său, Auguste.
Louis şi Auguste Lumière sunt copiii industriaşului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Cei doi, un model de colaborare între fraţi, dar şi de perseverenţă în ceea ce priveşte perfecţionarea cinematografului, sunt consideraţi inventatorii primului aparat de filmat şi al primului aparat de proiecţie cinematografică.
Louis Lumière, la vârsta de 17 ani, lucra în laboratorul tatălui său. În 1881, a inventat o emulsie care permitea realizarea fotografiei instantanee. În timpul primului război mondial, s-a ocupat de reperajul acustic al avionelor şi a creat încălzitorul catalitic pentru aeronautică.
În anul 1895, cei doi fraţi au înregistrat brevetul cunoscut sub numele de „Cinematograful Lumière - un aparat servind la obţinerea şi vizionarea probelor cronofotografice”, ce urma să fie cunoscut ca „Cinèmatographe”. Invenţia a fost prezentată Academiei de Ştiinţe din Paris. La prima proiecţie cu pulic au fost prezente aproximativ 200 de persoane şi a fost proiectat documentarul „La Sortie des Usines Lumière” („Ieşirea de la Uzinele Lumière”).
La început, fraţii Lumière au declarat despre cinematograf că este o invenţie fără viitor, refuzând să-l vândă lui Georges Meliès, un om bogat ce conducea teatrul Robert Houdin. De-a lungul anilor, cinematograful s-a dezvoltat, transformându-se într-o artă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate