Publicitate

25 septembrie 2019

375 de ani de la naşterea astronomului Ole Rømer

Ole (Christensen) Rømer (n. 25 septembrie 1644, Århus – d. 19 septembrie 1710, Copenhaga), a fost un astronom danez. A fost cunoscut prin măsurarea cantitativă pentru prima dată a vitezei luminii.
La începutul carierei sale, Rømer a încercat să creeze noi modele și să facă observații cu scopul confirmării ipotezei lui Copernic privitoare la paralaxele stelare
A construit și modele care arată rotația sateliților lui Jupiter în jurul acestei planete, și mișcarea Lunii în jurul Pământului.
În 1676, studiind eclipsele satelitului Io al lui Jupiter, a remarcat că aceste evenimente se produc când «la ora prevăzută» (previziunile sale potrivit Legilor lui Kepler se verificau), când cu 10 minute înainte, și când, alteori, cu 10 minute în întârziere (Io efectuează o revoluție în jurul lui Jupiter în 1,77 de zile terestre, decalajele pe o revoluție erau, prin urmare, de ordinul a 10 secunde, pentru o mai mare precizie, el a calculat decalajele pe mai mulți ani). A știut să găsească explicația acestui mister considerând pozițiile respective ale Pământului și ale lui Jupiter în raport cu Soarele. În septembrie 1676 a anunțat că eclipsa lui Io prevăzută să se producă pe 9 noiembrie va avea loc cu întârziere de 10 minute. Succesul a fost total, și o dare de seamă a fost publicată în Journal des savants la 7 decembrie din același an. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate