Publicitate

29 septembrie 2019

155 de ani de la nașterea scriitorului spaniol Miguel de Unamuno

Miguel de Unamuno (n. 29 septembrie 1864, Bilbao; d. 31 decembrie 1936, Salamanca) a fost un prozator spaniol, filozof, profesor, eseist, poet și dramaturg.
Miguel de Unamuno s-a născut la 29 septembrie 1864 la Bilbao, într-o familie bască. După studii de literatură și filozofie la Madrid, este numit profesor la Universitatea din Salamanca, unde va funcționa decenii la rând, cu întreruperi impuse de conflicte cu autoritățile politice (1914) sau de exilul la care îl obligase dictatorul Primo de Rivera (1924-1930). Personalitatea sa puternică este doar parțial atașată "generației de la 1898" - frustrată de pierderea războiului cu Cuba - alături de Antonio Machado, Jacinto Benavente și José Martínez Ruiz, căreia îi aparținea prin vârstă și idealuri. Cât despre modernismul ce încerca să revitalizeze literatura hispano-americană sub autoritatea lui Rubén Darío, l-a ignorat cu bună știință, considerându-l o mișcare de suprafață.
Literatura sa n-a făcut altceva decât să ilustreze propria filozofie, legată de descoperirea "infraistoriei", manifestată zilnic la nivelul indivizilor și colectivităților. Romanele sale, precum: Paz en la guerra ("Pace în război", 1907), Niebla ("Negură", 1914), Abel Sánchez (1917), La tía Tula ("Mătușa Tula", 1921) sau San Manuel Bueno, Mártir ("Bunul sfânt Manuel, martir", 1931) mărturisesc acea convingere a autorului potrivit căreia, "cea mai profundă filozofie trebuie căutată în romane". Pentru că "oamenii nu pier în durerile sau bucuriile mari, fiindcă aceste bucurii și dureri ajung învăluite într-o imensă negură de întâmplări neînsemnate. Și viața tocmai asta e: o negură"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate