Publicitate

12 aprilie 2019

Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii

Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii şi Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu sunt aniversate la 12 aprilie.
Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii marchează primul zbor al omului în Cosmos, la 12 aprilie 1961, hotărâre adoptată de Federaţia Internaţională de Aviaţie.
În 2011, când s-au aniversat 50 de ani de la zborul cosmonautului sovietic Yuri Gagarin, primul om care a privit planeta Pământ din spaţiu, Adunarea Generală a ONU a declarat 12 aprilie - Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu, prin Rezoluţia 65/271 din 7 aprilie. Adunarea Generală şi-a exprimat convingerea privind existenţa interesului comun al omenirii în promovarea şi extinderea explorării şi utilizării spaţiului cosmic, ca bun al întregii omeniri, în scopuri paşnice, iar beneficiile dobândite să se răsfrângă asupra tuturor statelor.
La 12 aprilie 1961, Iuri Alexeevici Gagarin executa un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice ''Vostok 1''. Nava a fost lansată la orele 9 şi 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km SV de Baikonour) şi s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea de 65,57 grade. A făcut un înconjur al planetei şi s-a reîntors pe Pământ. Zborul a fost precedat de două lansări succesive de nave Vostok experimentale, la 9 şi 25 martie 1961, cu câte un câine la bord şi cu un manechin în fotoliul pilotului (Sputnik-9 şi Sputnik-10), Gagarin asistând la ambele lansări.
Scopul misiunii a fost evaluarea programului de pregătire a zborurilor spaţiale ale navelor pilotate, respectiv pregătirea cosmonauţilor şi eficienţa soluţiilor adoptate privind construcţia şi amenajările navei şi rachetei purtătoare, tehnica de pregătire şi verificare înainte de start, mijloacele şi metodele de urmărire, control şi dirijare a rachetei pe traiectorie şi a navei pe orbită, tehnica de supraveghere a cosmonautului şi a instalaţiilor de bord, comportarea sistemelor de asigurare a zborului şi a echipamentelor destinate readucerii cabinei de cosmos în integritate perfectă, mijloacele şi procedeele de recuperare şi în general ansamblul de măsuri din cadrul acestui program complex.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate