Publicitate

01 februarie 2019

360 de ani de la nașterea exploratorului olandez Jacob Roggeveen

Jacob Roggeveen (n. 1 februarie 1659, Middelburg - d. 31 ianuarie 1729, Middelburg) a fost un explorator din Țările de Jos, trimis să descopere ipoteticul continent Terra Australis, dar care a descoperit, în schimb, accidental, Insula Paștelui.
La 1 august 1721 a plecat în expediția sa, în serviciul Companiei Olandeze a Indiilor Occidentale, în scopul de a descoperi Terra Australis. Expediția era formată din trei corăbii, Arend, Thienhoven și Afrikaansche Galey.
Roggeveen a mers întâi în Insulele Falkland (pe care le-a rebotezat „Belgia Australis”), a trecut prin strâmtoarea Le Maire și a continuat spre sud până dincolo de paralela de 60 de grade și a intrat în Oceanul Pacific. Acolo, a acostat lângă Valdivia, Chile. A vizitat Insulele Juan Fernández, unde a stat între 24 februarie și 17 martie. Expediția a descoperit apoi Insula Paștelui (Rapa Nui) în Duminica Paștelui, la 5 aprilie 1722 (unde a declarat că a găsit 2.000-3.000 de locuitori). De acolo, a mers la Batavia prin arhipelagul Tuamotu, Insulele Societății și Samoa. Acolo a fost arestat pentru încălcarea monopolului Companiei Olandeze a Indiilor Orientale, dar compania a trebuit apoi să-l elibereze și să-i plătească despăgubiri lui și echipajului. În 1723, Roggeveen s-a întors în Țările de Jos.
După revenire, Roggeveen a publicat și partea a patra din De val van 's werelds afgod.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate