Publicitate

23 decembrie 2018

5 ani de la moartea generalului rus, proiectant de arme de foc, Mihail Kalașnikov

Machetată de A.Drobyshev, Federația Rusă a emis, în 2014,
acest timbru (Mi:RU 2100) cu valoarea nominală de 15 ruble
General-locotenent Mihail Timofeevici Kalașnikov (n. 10 noiembrie 1919, Kuria, Gubernia Altai, RSFSR - d. 23 decembrie 2013, la Ijevsk, Udmurtia, Federația Rusă) a fost un proiectant de arme de foc, cel mai cunoscut pentru crearea armelor de asalt AK-47, AKM și AK-74.
Născut într-o familie de țărani înstăriți (kulaci), în satul Kuria, gubernia Altai, era al 17-lea din cei 19 copii ai familiei, dintre care au supraviețuit 8. Victimă a „dekulacizării”, Mihail a cunoscut, la vârsta de 11 ani, deportarea în Siberia, împreună cu întreaga sa familie. A evadat în două rânduri, la vârstele de 15 ani și, respectiv, de 17 ani, apoi a lucrat într-un depozit al căii ferate din Turkestan.
Mihail Kalașnikov, în 1938, în vârstă de 19 ani, a intrat în serviciul militar și a urmat, la Kiev, o școală de tanchiști și și-a arătat interesul în punerea la punct a îmbunătățirilor pistolului Tokarev, turelei tancului și unui rezervor de motocicletă. Văzând aceste aptitudini, mareșalul Jukov l-a trimis să urmeze un curs de mecanică specializată în construcția tancurilor de asalt.
În anii 1950, Mihail Kalașnikov a creat o nouă armă AKM, o armă de asalt de 7,62 mm, cu denumirea completă: „Automat Kalașnikov Modernizat”, o îmbunătățire a armei AK-47.
În total, Mihail Kalașnikov a creat aproape o sută cincizeci de arme diferite. Era, potrivit biografiei sale, omul cel mai decorat din Rusia, până la decesul său survenit la 23 decembrie 2013 (Ordinul Lenin, premiul Stalin 1949, de două medalii Erou al Muncii Socialiste). A primit titlul de doctor în științe și tehnică în 1971, avea 35 de brevete de invenție. În anul 1994 a fost ridicat la gradul de general locotenent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate