Publicitate

08 decembrie 2018

Să ne cunoaștem machetatorii: Ion Dumitrana

Ion Dumitrana (1923-1976) a fost un gravor, machetator de mărci poștale și un ilustrator român.
De la vârsta de 14 ani a lucrat ca angajat al Fabricii de Timbre, mai întâi ca ucenic, apoi, prin calificare la locul de muncă, a devenit desenator și gravor. A urmat Academia de Arte Frumoase, absolvind-o la clasa lui Alexandru Ciucurencu. Arta gravării a învățat-o de la maestrul Simion Iuca, după care a urmat o serie de specializări în Polonia, Ungaria și Franta, unde a primit un sprijin deosebit din partea profesorului Jules Piel, unul din cei mai mari gravori francezi. Cea mai mare parte din activitate și-a petrecut-o ca maistru heliograf al Fabricii de Timbre din București.
A abordat teme diverse, realizând machete individuale, dar și colective, motiv pentru care pe multe din timbrele sale apare celebra semnatură „Colectiv Dumitrana” în dreptul numelui machetatorului. În urma muncii depuse în slujba filateliei românești și internaționale, ne-au rămas de la Ion Dumitrana peste 350 de machete de timbre românești și circa 70 de machete de timbre străine. A realizat machetele multor mărci poștale românești, africane și din șeicatele arabe, în anii 1950 și 1960. A fost realizatorul unora din mărcile poștale emise de țări africane și de statele-satelit ale Emiratelor Arabe Unite la sfârșitul anilor 60 și începutul deceniului următor, așa numitele Șeicate: Fujeira, Sharjah, Ajman etc. Stilul său inconfundabil transpus în aceste emisiuni exotice este unul din motivele pentru care timbrele din Emirate au plăcut generațiilor de atunci, dar continuă să reprezinte o atracție pentru colecționarii români și în prezent.
Activitatea sa artistică a fost legată aproape exclusiv de filatelie, participările în cadrul Expozițiilor de Artă fiind foarte rare. A îndeplinit o scurtă perioadă și funcția de vicepreședinte al Asociației Filateliștilor din România, iar pentru întreaga sa activitate a fost distins cu „Ordinul Muncii” și „Medalia Muncii”. 

Dintre timbrele machetate de el amintim:
Centenarul nașterii sculptorului Ion Georgescu (1956)

Bibliografie: Cristian Andrei Scăiceanu - Dicționarul machetatorilor mărcilor poștale românești; Leonard Alexandru - Catalog filatelic; Wikipedia - Ion Dumitrana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate