Publicitate

joi, 21 iunie 2018

Ia românească, unitate în spirit

În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia introduce în circulație vineri, 22 iunie 2018 emisiunea de mărci poștale Ia românească, unitate în spirit, dedicată celei mai importante piese a costumului tradițional românesc, anticipând ziua de 24 iunie, declarată din anul 2013 drept Ziua Universală a Iei.
Timbrele emisiunii de mărci poștale ilustrează ii din regiunile României, astfel:
Iile caracteristice Crișanei (Bihor), respectiv Maramureșului (Oaș) sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei (corespondenţă internă în serviciul nestandard (plicuri plate) prioritar având greutatea cuprinsă între 50 și 100 g).
Alte piese tradiționale, aparținând regiunilor Bucovina (Suceava) și Moldova (Vrancea) sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de  5 lei (corespondenţă internaţională standard cu greutatea de până la 50 g).
Iile specifice regiunilor Banat (Lugoj) și Transilvania (Pădureni, jud. Hunedoara) sunt redate pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei (corespondenţă internaţională prioritară cu greutatea de până la 50 g).
Cel de-al patrulea timbru al emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 11,50 lei, ilustrează iile caracteristice regiunilor Oltenia (Mehedinți) și Muntenia (Râmnicu Sărat) tarif corespunzător unei corespondenţe internaţionale în serviciul (plicuri plate) neprioritar având greutatea cuprinsă între 100 și 500 g).
Pe plicul „prima zi” a emisiunii este reprezentată ia din regiunea Dobrogea.
Născut în vechea vatră a civilizației geto-dace, portul românesc și-a continuat parcursul până în zilele noastre, prezentând două caracteristici esențiale: unitatea și continuitatea sa. După Marea Unire din 1918, ia, piesa de bază a costumului popular feminin, a fost promovată ca un simbol unitar al românilor.
Ia autentică era creată din pânză potrivit de rară, așa-numita pânză de casă sau pânză nălbită, din in, cânepă sau lână, țesută la războiul cu două ițe. Mai târziu, ia sau cămașa cu altiță, s-a realizat și din bumbac tors la fuior. Pe lângă culoare și țesătură, caracteristicile iei sunt date și de cusături, încreț, altiță, râuri și cheițe.
Prin motivele și simbolurile brodate, ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar, este un simbol național, care reușește, prin perfecțiunea și echilibrul său, să mențină constantă ideea unității poporului român.
Emisiunea de mărci poștale este completată de setul de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată și blocul de 4 timbre cu manșetă ilustrată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu