Publicitate

miercuri, 27 iunie 2018

Minerale din România

Romfilatelia revine cu o tematică spectaculoasă şi apreciată de colecționari, prin introducerea în circulație, pe data de 29 iunie 2018, a emisiunii de mărci poștale Minerale din România, punând în valoare, încă o dată, exponate unicat din patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.
Cele patru timbre ale emisiunii de mărci poștale ilustrează minerale din colecția acestui muzeu, astfel:
Eșantionul cu mineralele pirită şi cuarț, de proveniență zona Ţibleş, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei (valoare pentru care nu am găsit un serviciu poștal valabil, poate fi folosit în schimb în combinații cu alte valori).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este reprodus eșantionul cu mineralele galenă şi semseyit, extras din mina Herja (corespunde unei corespondenţe internaţionale neprioritare standard până la 50 g).
Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei redă un eșantion din mina Cavnic, cu mineralele ghips şi calcit (corespunde unei corespondenţe internaţionale prioritare cu greutatea cuprinsă între 50 g și 100 g).
Provenit din mina Herja, eșantionul cu mineralele cuarţ şi calcit este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei (corespunde serviciului Recomandat pentru corespondenţa prioritară internaţională).
Aurul se găsește în natură fie ca element nativ, precum eșantionul ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii (aur, sfalerit, cuarț, proveniență Mina Cavnic), fie în componența altor minerale (în special sulfuri și sulfosăruri).
Emisiunea de mărci poștale este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând patru timbre dantelate cu manșetă ilustrată) precum și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate, de la 001 la 245.
Mi-ar fi plăcut dacă emisiunea s-ar fi lansat în Baia Mare, în cadrul muzeului, și nu la București (după cum reiese de pe amprenta ștampilei „prima zi”). În acest sens am solicitat punctul de vedere al Romfilateliei, precum și al reprezentanților muzeului, însă până la ora redactării acestui material nu am primit nici un răspuns.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu