Publicitate

26 mai 2024

40 de ani de la inaugurarea Canalului navigabil Dunăre - Marea Neagră

Canalul Dunăre - Marea Neagră este un canal navigabil aflat în județul Constanța, România, ce leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari, scurtând astefel drumul de la Marea Neagră spre portul Constanța cu aproximativ 400 km.
Canalul, cu lungime totală de 95,6 km, este format din ramura principală, în lungime de 64,4 km și ramura de nord (cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari), în lungime de 31,2 km.
Canalul Dunăre-Marea Neagră este parte componentă a importantei căi navigabile europene dintre Marea Neagră și Marea Nordului (prin Canalul Rin-Main-Dunăre). Folosind această rută, mărfurile din Australia și Orientul Îndepărtat, destinate Europei Centrale, își scurtează drumul cu 400 kilometri.

Planuri de a construi acest canal existau încă din secolul XIX și au fost făcute mai multe încercări de realizare ale proiectelor propuse care însă au fost abandonate pe motive socio-politico-economice cu care se confrunta țara la vremurile respective.
În 1973 s-a reluat ideea construcției Canalului navigabil Dunăre-Marea Neagră, după un nou proiect realizat de IPTANA și ISPH, lucrările de bază fiind începute în 1976. Canalul a fost inaugurat sâmbătă, 26 mai 1984, de către președintele României (R.S.R.) de la aceea vreme Nicolae Ceaușescu. S-au excavat 294 milioane m³ la canalul principal și alte 87 milioane m³ la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane m³ decât la Canalul Suez și cu 140 milioane m³ decât la Canalul Panama) și s-au turnat 5 milioane m³ de betoane.
Canalul traversează localitățile Cernavodă, Saligny, Mircea Vodă, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Albă. Aici canalul se bifurcă. Ramura sudică trece prin Basarabi și Agigea. Ramura nordică, cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, cu o lungime de 31,2 km, o adâncime de 5,5 m și o lățime de 50-66 m, trece prin Nazarcea, Constanța, Ovidiu și Năvodari.
La momentul inaugurării canalului, filiala Constanța a Asociației Filateliștilor din România a machetat o serie de plicuri speciale (cu ecluzele de la Agigea și Cernavodă) și o ștampilă aniversară pe care le redăm în imaginile alăturate. Cu prilejul aniversării a 40 de ani de navigație pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, Asociația Filateliștilor „Tomis” din Constanța a realizat și pus în circulație două plicuri aniversare și două ștampile ocazionale care au fost aplicate la oficiile poștale din Cernavodă și Agigea la data de 26 mai 2024.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate