Publicitate

19 februarie 2024

De ce mai facem filatelie?

La început, filatelia a fost o necesitate de comunicare între oameni, pentru a transmite idei și vești, dar mai târziu a devenit și o modalitate de colecționare, dezvoltându-se în mod deosebit.
Așa cum este simplu numită în „Dicționarul Enciclopedic Român” - „Colecționarea și studierea mărcilor poștale”, filatelia încurajează spiritul de observație și simțul artistic, contribuind în același timp la îmbogățirea cunoștințelor generale ale pasionaților de filatelie.
Ce poate fi mai instructiv, pasionant și plăcut decât filatelia? Această activitate te poartă pe aripi nevăzute de la Japonia la coastele Somaliei, de la Paraguay în Ungaria, oferindu-ți cunoștințe despre geografie, istorie, artă și sport.
Filatelia poate fi adaptată tuturor preferințelor și plăcerilor, fiind accesibilă la orice vârstă. Nu există domeniu al activității umane în care filatelia să nu se fi infiltrat. De la reproducerile de artă, adunând cele mai valoroase lucrări din marile galerii de artă, până la sport, care cuprinde marile competiții ale lumii, de la fauna și flora diverselor regiuni până la cele mai recente descoperiri ale omenirii, filatelia aduce o contribuție semnificativă în toate aceste domenii.
Pe mărcile poștale, vei găsi imagini cosmice alături de olimpiadele moderne, mari expoziții mondiale împreună cu acțiunile comune ale omenirii împotriva războiului sau a bolilor, laureații premiului Nobel alături de mari muzicieni sau scriitori care au revoluționat lumea spirituală.
Filatelia este un domeniu vast care necesită o abordare sistematică. Nu este suficient să aduni timbru lângă timbru. Trebuie să știi în primul rând ce dorești să colecționezi.
Conceptul însuși de colecție ne arată că totul trebuie făcut cu planificare și ordine. Filatelia te conectează cu oameni din întreaga lume și îți dezvoltă abilități utile, cum ar fi ordinea și organizarea. De asemenea, te educă în ceea ce privește simțul pentru frumos.
Nu putem ignora nici aspectul economic al filateliei, deoarece orice colecționar filatelic alocă un anumit buget pentru această pasiune. Orice investiție făcută în achiziționarea de noi emisiuni de mărci poștale poate deveni, în timp, o sursă de economii.
Pe lângă acțiunea de autoeducare și autoinstruire, filatelia are și efecte terapeutice. Studii și experiențe relevante au demonstrat că filatelia poate fi o formă de recreere cu efecte deosebit de eficiente.
Este dificil să explici în câteva cuvinte „de ce ne dedicăm filateliei?” într-o eră în care tehnologia ne înconjoară și trăim într-un ritm alert. Ne propunem să intrăm săptămânal în tainele acestei activități frumoase, prin intermediul întâlnirilor la Cercul Filatelic al Bibliotecii „Petre Dulfu” din Baia Mare. Dacă doriți să (re)descoperiți această minunată lume, vă așteptăm în fiecare vineri, începând cu ora 17.
De asemenea, prin intermediul site-ului nostru „Jurnalul Filatelic”, ne propunem să vă aducem zilnic știri și informații utile și interesante. Am scris și vom continua să scriem despre cum au apărut primele mărci poștale în lume, cum au apărut ele în Țările Române, cum să practicăm filatelia și ce înseamnă filatelia tematică.
Vom prezenta cele mai reprezentative mărci tematice din domeniul sportului, al picturii, al cosmosului, al costumelor naționale și al marilor personalități din artă, știință și politică. Nu vom omite nici emisiunile poștale „la zi” din țară și din străinătate. Dorim ca activitatea noastră să fie pe placul tuturor și să fie cât mai apreciată. Prin urmare, vă încurajăm să ne scrieți și să ne transmiteți sugestii.

2 comentarii:

  1. Felicitări !...filatelia trebuie promovata sub orice formă, ca să fie practicata si azi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Filatelia, un hobby educațional. https://www.facebook.com/groups/maximaphily/

    RăspundețiȘtergere

Publicitate

Persoane interesate