Publicitate

29 februarie 2024

Anul Avram Iancu: O amintire a eroismului și dăruirii

Anul Avram Iancu, sărbătorit în fiecare an pe data de 9/10 septembrie, reprezintă un moment de comemorare și recunoaștere a unei figuri fundamentale în istoria românilor și a luptei pentru drepturile și libertățile naționale. Această sărbătoare este un prilej de a onora curajul, tenacitatea și devotamentul acestui lider al rezistenței anti-feudale și anti-autoritare din secolul al XIX-lea.
Pe data de 14 iulie 2023, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” în baza proiectului de lege 216/27.03.2023. Astfel se marchează momentul în care românii își aduc aminte de luptele și sacrificiile făcute în timpul Revoluției de la 1848 și în timpul luptei împotriva opresiunii și a injustiției sociale. Avram Iancu, născut la 1824 în comuna Țebea, județul Alba, a devenit un simbol al rezistenței românilor din Transilvania împotriva regimului habsburgic.

Avram Iancu a fost un lider charismatic, cunoscut pentru capacitățile sale de organizare și pentru abilitățile strategice în lupta împotriva autorităților imperiale. El a fost unul dintre principalii arhitecți ai rezistenței pașnice, dar hotărâte împotriva măsurilor discriminatorii și a politicilor centraliste ale guvernului habsburgic.
Iancu a condus lupta țăranilor români din Munții Apuseni împotriva exploatării și a injustițiilor sociale. Principalele sale preocupări au fost apărarea drepturilor omului și a demnității naționale a românilor transilvăneni. El a fost un adept al solidarității între toate popoarele care locuiau în Transilvania și un promotor al ideii de egalitate și libertate pentru toți.
Anul Avram Iancu este mai mult decât o simplă sărbătoare. Este un prilej de reflecție asupra valorilor care au ghidat lupta lui Avram Iancu și a camarazilor săi. Curajul, dăruirea și credința în dreptate sunt virtuțile care au marcat parcursul acestui lider al rezistenței românilor din Transilvania.
Anul Avram Iancu reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a sublinia importanța păstrării și promovării memoriei istorice și a valorilor naționale. Este un moment în care românii se reamintesc de prețul plătit pentru libertate și democrație și de responsabilitatea de a apăra și consolida aceste valori în prezent și în viitor.
Romfilatelia a marcat acest eveniment deosebit prin lansarea, la data de 27 februarie 2024, a emisiunii „Avram Iancu, 200 de ani de la naștere” (LP 2454). Această emisiune cuprinde o marcă poștală și o coliță dantelată, având valorile nominale de 13 lei, respectiv 33 lei. Machetarea acestor elemente a fost realizată de către talentatul artist Mihail Vămășescu, iar desenul care apare pe marca poștală a emisiunii redă chipul lui Avram Iancu, într-o interpretare creată de Octavian Beu. În cadrul graficii coliței, alături de portretul său, reprodus după o pictură realizată de Mișu Popp, marca poștală integrează imaginea casei memoriale „Avram Iancu” și un portret reprodus după o litografie realizată de Ion Costande.
Anul Avram Iancu este nu doar o sărbătoare a trecutului, ci și un prilej de a celebra rezistența, curajul și sacrificiul uman în lupta pentru dreptate și libertate. Este un moment de unitate și solidaritate în fața provocărilor contemporane și un angajament pentru perpetuarea idealurilor pentru care Avram Iancu și camarazii săi au luptat cu atâta dăruire și devotament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate