Publicitate

marți, 30 octombrie 2018

80 de ani de la difuzarea, în New Jersey, a emisiunii radiofonie „Războiul lumilor”, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles

Războiul lumilor (engleză The War of the Worlds) este un roman fantastic scris de H. G. Wells și publicat în 1898. Romanul descrie experiențele unui narator anonim, care călătorește prin suburbiile din Londra, Anglia în timp ce orașul este invadat de marțieni. Este una dintre cele mai vechi povestiri care descrie un conflict între omenire și o rasă extraterestră. Romanul este împărțit în două părți, Cartea întâi: Sosirea marțienilor, și Cartea a doua: Pământul, sub stăpânirea marțienilor. Romanul este povestit de un scriitor de articole filozofice, care pe parcursul narațiunii se luptă pentru a-și regăsi soția, în timp ce este martor la atacurile marțienilor din sudul Angliei. În prima parte apare și povestea fratelui său care însoțește două femei până la coastă, în speranța de a scăpa de această invazie asupra Angliei. 
Războiul lumilor a fost adaptat într-o serie de filme, precum și piese radiofonice, benzi desenate, jocuri video și seriale de televiziune. De asemenea, a cunoscut continuări și istorii paralele realizate de alți autori.
Printre cele mai faimoase (sau infame) adaptări se numără emisiunea radiofonică din 1938, narată și regizată de Orson Welles. Primele două treimi ale adaptării de 60 de minute au fost prezentate sub forma unor buletine de știri, provocând panică printre unii dintre ascultători, care au crezut că evenimentele descrise în cadrul programului sunt reale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu