Publicitate

25 ianuarie 2018

105 ani de la nașterea compozitorulu polonez Witold Lutoslawski

Witold Roman Lutosławski (n. 25 ianuarie 1913, Varșovia, Imperiul Rus – d. 7 februarie 1994, Varșovia, Polonia) a fost un compozitor polonez și dirijor orchestral. El a fost unul dintre cei mai mari compozitori europeni ai secolului 20, și unul dintre cei mai proeminenți muzicieni polonezi al ultimelor trei decenii. El a câștigat numeroase premii internaționale. Compozițiile sale includ patru simfonii, un concert pentru orchestra, un cvartet de coarde, lucrări instrumentale și concerte.
În tinerețea sa, Lutoslawski a studiat pianul și compozițiile în Varșovia. Primele sale opere au fost influențate de muzica folk poloneză. El a început să-și dezvolte propriile sale caracteristici ale tehnicilor de compoziție la sfârșitul anilor 1950. Muzica lui din această perioadă continuă propriile sale metode de a construi armonii, pornind de la grupuri mici de intervale muzicale. Se folosește, de asemenea, aleatorica , în care coordonarea ritmica a părților ține de un element de noroc.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a scăpat de captura germană, Lutoslawski și-a câștigat traiul din pian în barurile din Varșovia. După război, autoritățile stalinist i-au interzis simfonia pentru că era "formalist". Se pare că acesta era accesibilă doar unei elite. Lutoslawski a crezut că acest anti-formalism a fost un pas înapoi nejustificat, și el s-a străduit să-și mențină integritatea artistică. În anii 1980, Lutoslawski a oferit suport artistic al mișcării de Solidaritate. Aproape de sfârșitul vieții sale, a fost decorat cu Ordinul Vulturului Alb, cea mai mare onoare din Polonia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate