Într-o zi de vară, în anul 1858, la Iași, sub egida Poștei Domnești a Principatului Moldovei, apărea timid, dar hotărât, primul timbru poștal românesc – celebrul Cap de bour. Era 15 iulie, iar acel mic pătrat de hârtie nu știa încă ce drumuri va deschide și ce conștiințe va uni. Astăzi, prin Legea nr. 62/2024, această zi este recunoscută oficial ca Ziua Mărcii Poștale Românești – un prilej anual de a sărbători nu doar istoria poștei, ci și spiritul identitar al națiunii noastre.
Dar anul acesta, 15 iulie capătă un sens aparte. Romfilatelia a ales să spună povestea unei femei care a iubit România nu ca pe o țară adoptivă, ci ca pe un destin personal: Regina Maria a României, de la a cărei naștere se împlinesc 150 de ani. Emisiunea filatelică dedicată acestei ocazii poartă cu sine ecoul unei vieți trăite cu demnitate și dăruire.
Marca poștală (14 lei), colița filatelică (30 lei) și plicul „prima zi” reconstituie prin imagine chipul tinerei Principese Maria, înainte ca destinul să o încoroneze Regină. Iar în blocul special din mapa filatelică, chipul, monograma și semnătura Reginei sunt imprimate cu folio-aur, simbol al nobleței și al veșniciei.
Regina Maria nu a fost doar o suverană. A fost soldat pe front, diplomat fără titlu, mamă a răniților și ctitoriță a României Mari. Povestea ei – de la Eastwell Park, Kent, până la Pelișor – este o filă de istorie națională și un model de patriotism neclintit. Cu fiecare timbru care îi poartă chipul, regăsim o lecție de curaj, sacrificiu și speranță.
Astfel, Ziua Mărcii Poștale Românești devine mai mult decât o aniversare filatelică. Devine un omagiu în imagini și culoare, un gest de recunoștință în fața trecutului și un îndemn pentru generațiile viitoare să înțeleagă, să iubească și să prețuiască valorile care ne definesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu