Publicitate

22 iulie 2025

Poetul culorii

Într-o zi liniștită de vară, în iulie 2025, din atelierele Romfilatelia a prins contur o nouă poveste vizuală. Nu pe pânză, ci pe hârtie gumată – acolo unde pictura se întâlnește cu timbrul, iar memoria devine colecție. 
Sub titlul „Pictori impresioniști. Ion Andreescu” (LP #2524), filateliștii primesc în dar o emisiune dedicată unuia dintre cei mai sensibili și profunzi artiști români ai secolului XIX.
Ion Andreescu nu a trăit mult – doar 32 de ani – dar în scurta sa viață a reușit să lase o amprentă delicată, aproape melancolică, asupra artei plastice românești. Pictura lui nu strigă, nu epatează. Ea șoptește, contemplă, reține în tăcere mișcarea luminii pe frunze, tăcerea unei după-amiezi, chipul unui tânăr cufundat în gânduri.
Romfilatelia a ales să reproducă în cele patru mărci poștale lucrări din trei muzee care păstrează vie amintirea pictorului: „Cusătorese în pădure” (MNAR) – 8 lei; „Ulcică cu tufănele” (MNAR) – 11 lei; „Cap de tânăr” (Muzeul Municipiului București) – 6 lei și „Ghiveci cu garoafe” (Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus”) – 5 lei. 
Compania Națională Poșta Română a achiziționat pentru francarea corespondenței câte 2.000 de timbre din fiecare valoare nominală.
Plicurile „prima zi” (191 de seturi) completează atmosfera, cu fundaluri inspirate din „Câmp în amurg” și „Târg la Buzău” – picturi de patrimoniu, tipărite și în anii ’70 pe mărci poștale clasice. Acum, în 2025, ele se leagă subtil de două autoportrete ale artistului, reluate ca fir de continuitate filatelică.
Machetate cu finețe de artistul Mihai Criste, aceste timbre sunt mai mult decât simple ilustrări. Sunt ferestre către o lume pierdută, în care pictorul vedea poezia acolo unde alții vedeau doar realitate. O lume în care Andreescu își picta sufletul pe un ulcior cu tufănele sau în chipul unui tânăr necunoscut.
Această emisiune ne reamintește că filatelia nu înseamnă doar istorie sau colecționare, ci și conservarea tainică a frumuseții. Iar când frumusețea poartă semnătura lui Ion Andreescu, cu atât mai mult merită pusă… în clasor.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate