Publicitate

02 iunie 2024

Colecționarea timbrelor duce la descoperirea unui univers fascinant

Primul timbru din lume.
Filatelia implică mult mai mult decât simpla colecționare a micilor bucăți de hârtie cu margini perforate, dantelate sau nedantelate, care rar se mai lipesc astăzi pe scrisori sau vederi. Cei pasionați de acest hobby reușesc să lege prietenii și să își îmbogățească cunoștințele.
Un timbru atrage privirea prin frumusețea desenului, a culorilor și a tehnicilor de tipărire, dar poate dezvălui și multe detalii despre evenimente, persoane și locuri.
Înainte de apariția mărcii poștale, costurile livrării scrisorilor erau suportate de destinatar.
Cel mai scump timbru din lume.
Crearea primelor mărci poștale a revoluționat serviciile poștale, deoarece rolul de bază al timbrelor este acela de a preplăti un serviciu poștal. Mărcile poștale îndeplinesc trei roluri principale: sunt o chitanță cu o valoare specifică pentru preplata unui serviciu poștal, sunt un mijloc de promovare a unui anumit subiect și sunt piese de colecție.
Valoarea unui timbru pentru colecționari este cu totul altă. Cele mai valoroase și mai rare timbre sunt cele cu erori de tipar.
Cel mai rar timbru din lume.
Prima emisiune de mărci poștale a avut loc la 6 mai 1840 și prezenta portretul reginei Victoria. Cel mai scump timbru din lume este suedezul „Treskilling Yellow” și își datorează valoarea unei erori de culoare. A fost emis în 1855 și a fost vândut în 1996 pentru suma de 1.429.000 de lire sterline, iar mai târziu, în 2010, pentru suma de 2,3 milioane de dolari. Cel mai rar timbru este „Centul British Guyana” din 1856. Se crede că au fost tipărite exemplare puține, iar în prezent se estimează că mai există doar câteva exemplare autentice supraviețuitoare. Unul dintre aceste exemplare a fost vândut la o licitație în 2014 pentru suma de 9,5 milioane de dolari, stabilind astfel un record pentru cel mai scump timbru vândut vreodată. Ulterior a fost revândut pe 8 iunie 2021 cu doar 8,307 milioane de dolari americani.
Cu siguranță, dacă ne veți urmări în continuare, vă vom dezvălui și alte curiozități și recorduri din lumea filateliei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate