Publicitate

17 ianuarie 2024

Admirabilele vizitatoare ale apelor reci

FDC-ul emisiunii.
În timp ce iarna își întinde mantia albă asupra peisajului, cu râuri înghețate și lacuri acoperite de stratul subțire de gheață, oaspeții deosebiți își fac apariția în liniștea acestui anotimp rece și fascinant. Păsările de iarnă acvatice, migratoare de o frumusețe aparte, transformă apele înghețate într-un spectacol al vieții sălbatice.
Multe specii de păsări acvatice migrează către zonele mai calde în timpul iernii, căutând surse de hrană și un mediu prielnic pentru supraviețuire. Apele din jurul nostru devin astfel scene ale unor spectacole ornitologice impresionante. În România, o varietate bogată de păsări acvatice aduce un plus de culoare și viață zonelor acvatice în timpul iernii.
Cele patru timbre ale emisiunii.
Un exemplu emblematic al acestei migrări iernatice este lebăda de tundră (Cygnus columbianus), cunocută și sub numele de Lebăda mică, pe care o regăsim ilustrată pe plicul „prima zi” a emisiunii filatelice „Păsări de iarnă acvatice” (LP #2447) pusă în circulație de Romfilatelia pe data de 5 ianuarie 2024. Este o pasăre nobilă și elegantă, cu pene albe și cioc portocaliu intens. Aceste lebede aleg deseori să-i surprindă pe privitori în grupuri mari, creând o imagine deosebit de pitorească pe lacurile înghețate.
O altă vizitatoare frecventă este rața fluierătoare (Mareca penelope), cu penajul său distinctiv, în tonuri de alb, maro și negru. Machetatorul emisiunii Mihai Criste a surprins această minunată specie pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei, marcă poștală utilizată pentru achitarea serviciului Recomandat pentru o scrisoare prioritară externă. Cuibărind în regiunile nordice, această pasăre găsește în România o oază de liniște și resurse în această perioadă a anului.
Minicolile de cinci timbre cu o vinietă.
În Delta Dunării, un paradis al biodiversității, iarna aduce cu sine o paletă variată de păsări acvatice. Ferestrașul mic (Mergellus albellus), cu ciocul său scurt și drept, este un vizitator impresionant. Îl regăsim ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei utilizat pentru achitarea serviciului Recomandat la expedierea unei scrisori prioritare interne.
În plus, Cufundarul mic (Gavia stellata), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei (contravaloarea expedierii unei scrisori neprioritare interne cu greutatea de până în 100 de grame), și Gâsca de semănătură (Anser fabalis), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei (contravaloarea expedierii unei scrisori prioritare externe cu greutatea de până în 100 de grame), își fac simțită rar prezența, aducând o varietate uluitoare în peisajul acvatic românesc.
Păsările de iarnă acvatice nu aduc doar un spectacol vizual, ci și o contribuție semnificativă la echilibrul ecologic. Multe dintre aceste specii sunt adaptate să caute hrana în apele reci și să supraviețuiască în condiții dificile. Astfel, acestea devin un indicator al sănătății ecosistemului acvatic și un motiv de protejare a habitatelor lor naturale.
Colile de 32 de mărci poștale.
Cu toate că iarna poate părea dificilă pentru multe specii, păsările de iarnă acvatice ne arată că natura are propriile sale strategii de supraviețuire și adaptare. În timp ce admirăm frumusețea lor în peisajele înghețate, să nu uităm să apreciem și eforturile pe care le depun pentru a traversa distanțe mari în căutarea unui adăpost temporar.
Admirând aceste minunate timbre din prima emisiune filatelică autohtonă a anului 2024 observăm că păsările de iarnă acvatice aduc o notă de splendoare și mister în peisajele înzăpezite ale României. Ele nu sunt doar niște vizitatori de o iarnă, ci ambasadori ai naturii, reamintindu-ne că frumusețea lumii naturale continuă să ne uimească și să ne inspire chiar și în cele mai reci zile ale anului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate