Publicitate

11 ianuarie 2021

Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

În fiecare zi, ne bucurăm, într-o formă sau alta, de Natură și de beneficiile pe care aceasta ni le aduce. Iar bucuria este cu atât mai mare atunci când vorbim de un moment special așa cum este Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale, sărbătorită în fiecare an la 11 ianuarie.
Această dată a fost aleasă la inițiativa mai multor organizații ecologiste, printre care Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund, pentru a marca 80 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, înscriindu-se astfel, începând cu anul 1997, în calendarul ecologic.
Din păcate, transformarea profundă a mediului înconjurător și acumularea în timp a unor stări de degradare a acestuia au condus la eroziunea și sărăcirea biodiversității, cu efect pe termen lung pentru natură. Ne confruntăm astăzi cu fenomene din ce în ce mai dificil de gestionat, precum distrugerea pădurilor, reducerea efectivelor populațiilor sălbatice și a genofondului lor, sau creșterea ratei și a vitezei de extincție a speciilor, care a depășit cu mult rata procesului natural de formare de noi specii. În același timp, s-a exercitat o presiune selectivă asupra speciilor, fiind favorizate cele cu utilitate directă pentru populația umană, ceea ce a determinat modificarea structurii ecosistemelor și le-a influențat evoluția.

De-a lungul timpului am publicat o serie de articole științifice pe această temă, prin care am încercat includerea filateliei în mediul academic, prin prisma unei componente didactice în educația non-formală:

Philately’s Implications in Ecological Education via Romanian Thematic Joint Issues (I): with Other Countries Postal Administrations - apărută în Mai 2020 în revista Asian Journal of Education and Social Studies (10.9734/ajess/2020/v7i430208)

Implications of Philately in Promoting the Protected Natural Areas (III): Cozia National Park - apărută în Septembrie 2020 în revista Asian Journal of Environment & Ecology (https://doi.org/10.9734/ajee/2020/v13i330181)

Implications of philately in promoting the protected natural areas (II) - Pețea Creek Natural Reservation - apărută în Octombrie 2018 în revista Scientific Bulletin of North University Center of Baia Mare Series D, Mining, Mineral Processing, Non-ferrous Metallurgy, Geology and Environmental Engineering Volume XXXII No. 2, 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu