G. Raimund a ajuns în lumea interlopă a filateliei dintr-o întâmplare petrecută la locul de muncă. Atunci când nefericitul eveniment s-a petrecut el era un simplu distribuitor de ziare din Viena.
În anul 1851, Austria și Ungaria au pus în circulație mărci pentru ziare cu trei desene identice care înfățișau capul lui Mercur. Pentru un exemplar de ziar se aplica drept taxă de transport marca de culoare albastră, iar pentru zece exemplare cea galbenă. Raimond avea de cărat zilnic trimiterile pentru expediție, după ce le franca în prealabil. Într-o zi, în timpul manevrei de francare, o picătură de sudoare a căzut pe o marcă de culoare albastră care s-a decolorat în galben.
Nu mult i-a trebuit lui Raimond ca să apeleze la ajutorul unor chimicale și să înceapă să decoloreze mari cantități de mărci albastre, pe care le folosea apoi în propriul interes. Avea acum un stoc considerabil de mărci galbene contrafăcute, diferența de preț întrând în propriul buzunar.
În 1856 „afacerea” lui Raimund a fost descoperită, iar valoarea mărcii galbene s-a redus la valoarea celei albastre, putându-se franca cu ea doar un singur exemplar de ziar.
Pentru coletele mai mari de 10 exemplare se utiliza cea de a treia marcă, cea de culoare roșie. Aceste mărci sunt deosebit de valoroase, fiind estimate azi în jur de 5.000 Euro exemplarul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu