Publicitate

08 decembrie 2017

Din ciclul „Copy + Paste” în lumea cataloagelor filatelice, astăzi despre o altă emisiune: Săptămâna presei democrate (LP 243)

Vreau să menționez încă de la început, pentru a fi clar înțeles: sunt printre cei care susțin cu tărie existența și publicarea cât mai des a unor cataloage filatelice!!! Dar cu o singură condiție: să ofere informații corecte și pe cât posibil complete!
Lucrând astăzi la un proiect mai amplu, atenția mi-a fost atrasă de un articol apărut în anul 2000, în numărul 535 al revistei „Filatelia”. După ce l-am lecturat m-am dus glonț la ultimul catalog filatelic achiziționat la începutul acestui an (apărut la editura Axa - despre care am mai scris și în publicația „Din lumea colecționarilor”, la pag. 12), cu un presentiment că voi găsi din nou informații eronate. Și cum de ce ți-e frică nu scapi, iată și pocinogul: la pagina 99, din primul volum, pe cea de a doua coloană în dreptul emisiunii cu pricina, descrierea desenului supratiparului aplicat apare eronată - așa cum a apărut și în alte cataloage filatelice anterioare (2015, 1984 ș.a.). 
Unde este acel element de plus-valoare pe care tu ca autor de catalog-filatelic (fie el și reeditare) îl aduci fără ca măcar să corectezi greșelile (treacă de la mine de „redactare”) din ediția anterioară? Cu atât mai mult, în cazul de față, această eroare a fost semnalată încă din 1980 (!) de către Șerban Dumitru Sfârlos și repusă în discuție și după 20 de ani de inginerul Gheorghe Mircea. Ba, mai mult, există și ample studii pe marginea acestei emisiuni, date publicității, de către cercetători filatelici renumiți ca Daniel Marcu, în 2013, și Cornelius Ionescu, în 2014. Nu pot să cred că nimeni din echipa de autori (și colaboratori) ai acestui catalog să nu fi știut de existența acestor informații și să fi corectat descrierea emisiunii! Sau poate e mai ușor să faci Copy + Paste fără să-ți asumi cele scrie pe principiul „lasă că merge și așa, că și alții au scris la fel înaintea mea”?
Nu știu de ce am un sentiment anticipat de deja-vu că voi trăi aceeași senzație când voi aprofunda studiul și la o altă emisiune filatelică răsfoind această lucrare? Oare voi scăpa de el în momentul în care voi achiziționa un viitor catalog filatelic în care autorul să nu facă exces de zel în a-i plagia pe alții și va face un minim efort de a gândi ceea ce scrie (reproduce), când din simpla corelație a imaginilor prezentate cu textul aferent puteai deduce că „ceva nu e la locul lui aici”. Ori, dragi autori, dați manuscrisele unor corectori (de cele mai multe ori cei mai buni corectori sunt cei din afara sistemului - deoarece observă mai ușor anomaliile) înainte de a da „bun de tipar”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate