Publicitate

18 ianuarie 2019

România, un tezaur european

Blocul emisiunii (LP 2226a)
Pe data de 16 ianuarie 2019 Romfilatelia a pus în circulație emisiunea de mărci poștale România, un tezaur european (LP 2226), valorile incontestabile ale ţării noastre, care s-a remarcat atât în Europa, cât și în întreaga lume, prin bogatul său patrimoniu cultural, spiritual și știintific.
Compusă din șase valori nominale, machetate de Mihail Vămășescu, timbrele au dimensiunea de 52x42 mm și au fost tipărite în sistem offset, la 4 culori pe hârtie cromo-gumată (Anglia), într-un tiraj total de 132.520 timbre.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei, veţi descoperi personalitatea celui mai mare sculptor român, care a marcat secolul XX, titan al artei mondiale, Constantin Brâncuși (1876 – 1957), alături de o parte din operele sale ilustrate în timbre.
Ateneul Român, construit în stil baroc între anii 1886-1888, monument inclus pe lista Patrimoniului European, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureștilor, simbol al culturii române, care găzduiește astăzi Filarmonica „George Enescu”, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,60 lei.
Considerat unul dintre cei mari mari inventatori ai secolului XX, cel care a revoluţionat industria aeronautică, Henri Coandă (1886 – 1972), inginer și fizician român, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei.
Timbrul cu valoarea nominală de 3 lei redă unul dintre peisajele mirifice ale Deltei Dunării.
Orașul Iași, reper istoric și cultural al poporului român, locul unde acum peste 160 de ani apărea prima marcă poștală românească, celebrul cap de bour, găzduiește în centrul său o adevărată bijuterie arhitectonică, Palatul Culturii, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei.
Timbrul cu valoarea nominală de 12 lei ilustrează cea mai importantă rezervaţie naturală montană din România, Parcul Naţional Retezat.
Emisiunea este completată de un bloc de șase timbre dantelate (LP 2226a) într-un tiraj de 6.500 exemplare și 2 FDC-uri (225 seturi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate