Publicitate

12 noiembrie 2018

Să ne cunoaștem machetatorii: Dimitrie Ştiubei

Portretul comandorului
realizat de Adriana Pălăceanu
Dimitrie Știubei (întâlnit și sub numele de Dumitru Știubei) s-a născut pe 30 august 1901 la Bacău. A fost un renumit pictor, ilustrator, machetator de mărci poştale și comandor român al Marinei Militare Regale Române sub regele Carol al II-lea.
Prin intermediul soției sale Louise Vallerie Schmidt (prietenă cu Elena Lupescu) și a principesei Ileana a ajuns un apropiat al cercurilor regale, fiind numit ofițer de ordonanță a regelui Carol al II-lea.
A studiat pictura la București, Paris și München. A avut numeroase expoziții personale, atât în țară cât și în străinătare. În bogata sa activitate a pictat peste 700 de tablouri. A lucrat pictură pe șevalet, frescă, tapiserie, grafică de carte, decorațiuni interioare pe nave. Este recunoscut pentru lucrările cu tematică marină.
A debutat ca mechetator de mărci poștale în 1931 cu emisiunea „Marina română 1881-1931” formată din patru timbre, iar ultima serie machetată a fost cea din 1964 „Jocurile Olimpice de la Tokio” compusă din 16 timbre și o coliță machetate împreună cu Iordache Rusu. De-a lungul timpului a machetat în total 41 de emisiuni de mărci poștale, totalizând un număr de 179 de timbre.
La concursul organizat în 1949 pentru machetarea emisiunii dedicate zilei de 23 august, pictorul a ocupat locul I fiind răsplătit cu un premiu în valoare de 14.000 lei. În 1950 artistul a realizat machetele seriei Canalul Dunăre - Marea Neagră, emisiune la care din păcate s-a renunțat, ea nemaifiind tipărită. În 1958, la expoziția filatelică „București 1958” a primit Diploma de Merit pentru schițele și studiile de mărci poștale expuse, iar la Expoziția Filatelică Internațională de la Paris din 1969 a primit medalia de aur a societății „Arte-Science-Lettres” pentru machetele realizate.
În anul 1970, The New York Herald Tribune l-a considerat pe Dimitrie Ştiubei ca fiind cel mai mare machetator de mărci şi înscrisuri poştale care au o tematică marină.
Dimitrie Ştiubei se stinge din viață la vârsta de 83 de ani, pe data de 17 februarie 1985 (după unele surse 1986), la Saarbrücken (sau, după unele surse, Mettmann), Germania.

Dintre timbrele machetate de el amintim:
Zilele medicale Româno-Sovietice: I.P. Pavlov (1952)
Centenarul Teatrului Național (1953)
valorile de 20, 35 și 55 bani din emisiunea Artă populară românească (1953)
40 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu (1953)

Unul dintre frumoasele exponate filatelice dedicate marelui nostru machetator a fost întocmit de către filatelistul sibian Horia Barbu și se intitulează: „Marinar, pictor, machetator de timbre și francmason”.
 
Bibliografie: 
Leonard Alexandru - Catalog filatelic
Wikipedia - Dimitrie Știubei.

2 comentarii:

  1. Mario Nicolae Ricci7 ianuarie 2019 la 23:52

    Ați scris anumite lucruri care sunt nefondate, loate probabil din articole, la rândul lor nefondate. Este păcat că astfel se propagă lucruri false, numai de dragul de a scrie ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După cum ați observat, materialul l-am scris pe baza unei bibliografii. Dacă aveți informații care pot corecta cele scrise, le așteptăm cu interes. Dacă le puteți și dovedi (cu surse bibliografice) și mai bine. Mereu e loc de îndreptarea erorilor, nimeni nu le cunoaște pe toate! De aceea blogul e public iar posibilitatea de a lăsa un comentariu e pentru cei care au informații suplimentare. Vă mulțumesc pentru părerea dumneavoastră și aștept informațiile care să corecteze ceea ce volatil acuzați.

      Ștergere

Publicitate

Persoane interesate