Publicitate

14 noiembrie 2024

55 de ani de la lansarea programului spațial Apollo 12

Apollo 12 a fost cea de a doua misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună, fiind parte a programului spațial Apollo al NASA. Lansată pe 14 noiembrie 1969, misiunea a avut drept obiectiv principal explorarea și studierea suprafeței lunare, după succesul istoric al Apollo 11, fiind considerată „prima expediție strict științifică pe Lună”. Misiunea a demonstrat capacitatea NASA de a aseleniza cu precizie și de a desfășura activități extinse pe satelitul natural al Pământului.

Echipajul Apollo 12 a fost format din trei astronauți cu experiență: Charles „Pete” Conrad (comandant), Richard F. Gordon Jr. (pilot al modulului de comandă) și Alan L. Bean (pilot al modulului lunar). Fiecare membru al echipajului a avut un rol specific și esențial pentru succesul misiunii.
Apollo 12 a fost lansată de la Kennedy Space Center folosind o rachetă Saturn V. În ciuda unui început dramatic, cu două fulgere care au lovit racheta la 36 și 52 de secunde după lansare, sistemele au fost rapid restaurate și misiunea a continuat fără alte incidente majore.
Modulul lunar, denumit „Intrepid”, a aselenizat în data de 19 noiembrie pe Oceanul Furtunilor (după cum se poate observa și pe marca poștală cu valoarea nominală de 1,50 lei emisă de Poșta Română la data de 24 noiembrie 1969), la aproximativ 163 de metri de sonda Surveyor 3, care fusese trimisă pe Lună cu doi ani înainte. Aceasta a demonstrat capacitatea de precizie a NASA în aselenizare.
În timpul celor două activități extra-vehiculare (EVA), Conrad și Bean au petrecut în total 7 ore și 45 de minute pe suprafața lunară. Ei au desfășurat diverse experimente științifice, au colectat aproximativ 34,4 kg de mostre lunare și au inspectat sonda Surveyor 3, aducând înapoi piese pentru analiză.
Apollo 12 a avut mai multe obiective științifice și tehnologice importante, dintre care amintim: testarea capacității de aselenizare de precizie - misiunea a demonstrat că NASA poate aseleniza aproape de un punct predeterminat; studii geologice și geofizice - astronauții au instalat instrumente pentru a măsura cutremurele lunare și alte fenomene geofizice sau interacțiunea cu sonda Surveyor 3 - inspecția sondei Surveyor 3 a oferit informații valoroase despre efectele expunerii pe termen lung la mediul lunar.
După finalizarea activităților pe Lună, modulul lunar s-a reunit cu modulul de comandă „Yankee Clipper” pilotat de Gordon, iar echipajul a început călătoria de întoarcere pe Pământ. Apollo 12 a amerizat în Oceanul Pacific pe 24 noiembrie 1969, fiind recuperată de port avionul „U.S.S. Hornet”.
Deoarece Apollo 12 a fost o misiune crucială în cadrul programului Apollo, demonstrând capacitatea de aselenizare precisă și efectuarea de cercetări științifice detaliate, mai multe administrații poștale și cluburi filatelice au emis mărci poștale și piese filatelice adecvate (o parte dintre ele ilustrând acest material, numărul acestora fiind mult prea mare pentru a le indexa pe toate). Succesul acestei misiuni a consolidat încrederea NASA și a deschis calea pentru misiuni lunare mai complexe, precum Apollo 15, care a avut obiective științifice și exploratorii extinse.
Prin eforturile și realizările echipajului Apollo 12, omenirea a făcut pași importanți în înțelegerea Lunii și în dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru explorarea spațială viitoare. Acum la aniversarea a 55 de ani de la lansarea misiunii Apollo 12, la Cercul filatelic al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare am realizat un plic aniversar (25 de exemplare) și o carte poștală ilustrată (25 exemplare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate