Publicitate

15 decembrie 2021

Despre „Elemente de patrimoniu filatelic al municipiului Baia Mare” și alte lucruri faine

Răbdarea nu a fost niciodată calitatea mea principală. Așa că nu aș fi putut să mă apuc de filatelie. Acolo e muncă de... chinez bătrân, lucru de care m-am convins răsfoind cartea „Elemente de patrimoniu filatelic al municipiului Baia Mare”, autori fiind Alexandru-Leonard Pop, Bogdan-Vasile Cioruța și Gabriela Pop.

Cartea e indicat să fie lecturată de către cei fără experiență în domeniu (cum sunt eu) cu creionul în mână, notând ce ni se pare interesant. Eu am notat informații pe… 13 pagini! Am aflat multe lucruri noi, atât despre filatelie, cât și despre legătura dintre acest domeniu și alte segmente sociale.

Din prefața semnată de Călin Ițoaie am aflat, de exemplu, (și) că este un maramureșean care a machetat un timbru emis de Poșta Română. Gheorghe (Gyorgy) Makara și-a legat numele de emisiunea de mărci poștale „Sfintele Paște”, din 1993.

În cuvântul autorului coordonator se menționează că primul cerc filatelic din Baia Mare a fost înființat în 1956, în 1970 apare filiala județeană a Asociației Filateliștilor din România, iar în 1972 se trece la alt nivel, ia naștere Școala filatelică băimăreană.

Curg apoi către cititor informații despre colecția filatelică băimăreană „Omul în spațiul extraterestru”, realizată de Aurel Feștilă, care se află, din 2003, în patrimoniul Planetariului din Baia Mare. Și, ca să vedeți că nu e deplasată comparația cu munca unui chinez bătrân, colecția numără peste 3000 de timbre. Sunt mărci poștale emise în perioada 1942-1999, care au circulat în peste 60 de țări de pe toate continentele.

Un loc aparte îl ocupă cucerirea Cosmosului (aparatură, misiuni spectaculoase, nave cosmice etc.). Trebuie menționat că, la prezentarea expoziției, invitat de onoare a fost cosmonautul român Dumitru Prunariu.

Spre lauda autorilor, informații detaliate sunt oferite despre seria largă de evenimente filatelice. Aflăm că prima expoziție filatelică băimăreană a fost organizată în 7-17 noiembrie 1951, fiind a doua din țară, după o expoziție din Constanța. Era dedicată, după cum erau vremurile (!), celei de-a 34-a aniversare a Marii Revoluții Socialiste din Octombrie.

Factorul politic mai apare pomenit în carte. Partidul era în toate și aflăm, de exemplu, că în 1980, a fost organizat un eveniment filatelic la care a fost implicat și echipa Fotbal Club Baia Mare. În incinta stadionului a fost instalat, în premieră, un ghișeu poștal unde s-a aplicat pe corespondență o ștampilă specială. Echipei FC Baia Mare i-a fost editat un plic filatelic și două flame publicitare. Au fost necesare aprobări de la tipografie, dar și pe linie de partid!

Nu este singura mențiune cu privire la echipa de fotbal, foarte iubită la acea vreme. Astfel, pentru meciul cu Real Madrid, din Cupa Cupelor, a fost realizată o flamă publicitară mecanică cu dată variabilă, prin care publicul era chemat la meciul din 15 septembrie 1982.

Tot ca o picanterie pomenim și faptul că Dumitru Prunariu, prezent în Baia Mare în perioada 29-31 octombrie 1981, le-a vorbit maramureșenilor despre prima ieșire în spațiu și despre... activitatea filatelică desfășurată la bordul stației spațiale!

Multe ar fi de spus despre conținutul cărții. V-am spus că mi-am conspectat informații pe 13 pagini, format A4! Sunt detaliate expoziții filatelice care au abordat întreg spectrul social, de la... ziua de naștere a lui Lenin până la, de exemplu, „Păstrarea patrimoniului de cactuși din colecția Vida Gheza”, de la expoziția de studiu filatelic „Carol II călare” până la mărturii ale mineritului maramureșean în filatelie.

În prefață este făcută comparația între timbru și carte. Eu aș merge mai departe și aș compara timbrul cu o epigramă. La fel ca în genul literar pomenit, timbrul este limitat ca întindere. Epigrama trebuie să transmită un mesaj în patru versuri, ultimul fiind cel care are poanta. Timbrul ocupă o suprafață redusă, trebuie să fie realizat artistic, pentru a capta interesul privitorului și să transmită informații captivante, altfel privirea trece peste el, fără a-i da importanță.

În aceste zile cartea mai poate fi răsfoită în cadrul unei expoziții organizate la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”. Dacă nu aveți drum prin zonă, nu ar strica să o căutați prin biblioteci. Dacă nu o găsiți, o puteți solicita prin serviciul de schimb interbibliotecar. Puteți afla lucruri interesante despre arhitectura (modernă sau tradițională) a Băii Mari și a județului, despre locuri emblematice sau personalități marcante ale Maramureșului, dar și despre evenimente care au avut loc în Baia Mare.

Mă gândesc că tehnologia vine peste noi ca un tăvălug. Poate că vor dispărea scrisorile și cărțile poștale, cu timbrele aferente cu tot. Dar colecțiile filateliștilor maramureșeni vor rămâne mărturie despre ce s-a petrecut în acest spațiu mirific. Și, cu trecerea anilor, valoarea lor va crește, așa cum se petrece în cazul operelor de artă.

Felicitări autorilor și vă garantez că merită să aruncați o privire asupra cărții. Cine știe, dacă aveți răbdare mai multă decât mine, poate vă dedicați unui nou hobby!

 Ioan BUDA ȚEȚU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate