Publicitate

31 august 2020

Orhidee

Sub macheta lui Mihail Vămășescu pe data de 6 august 2020 Romfilatelia a pus în circulație în cadrul seriei tematice dedicate Florei, emisiunea de mărci poștale Orhidee (LP 2294). Compusă din patru valori nominale, cu dimensiunile de 42 x 41,9 mm, timbrele au fost tipărite în sistem offset, la 4 culori, pe hârtie cromo-gumată (Anglia) și paginate în coli de câte 24 de timbre și minicoli de câte 5 timbre + 1 vinietă (102 x 148 mm), având un tiraj total de 52.112 mărci.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei (4.800 exemplare pentru Compania Națională Poșta Română) este ilustrată Neotinea ustulata var. aestivalis (Kümpel) Tali, M.F. Fay & R.M. Bateman – denumită popular Poroinic.
Numele generic, Neotinea, se regăsește în cuvântul grecesc antic néos (nou) și cuvântul tinea, provenit de la numele botanistului Vincenzo Tineo (1791-1856), numele vernacular fiind Orhideea Nouă a lui Tineo.
Cephalanthera rubra (L.) Rich., denumită popular Căpșunică, este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei (2.400 exemplare pentru CNPR).
Numele generic, Cephalanthera, este un termen compus cu originea în cuvintele grecești vechi kephalé (cap) și anthēr (ós) (floare), care înseamnă cu antere în formă de cap, o referire la capul anterei de formă globulară.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei (2.400 exemplare pentru CNPR) este reprodusă Anacamptis pyramidalis (L.) Rich., cunoscută popular cu denumirea Bujor.
Epitetul specific, pyramidalis își are originea în latina veche, în cuvântul pyramidālis (în formă de piramidă), o referire la forma piramidală a inflorescenței, de unde și numele său vernacular, Orhideea Piramidală.
Nigritella miniata (Crantz) Janch., cunoscută popular cu denumirea Sângele voinicului este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei (19.200 exemplare pentru CNPR).
Numele generic, Nigritella, provine din cuvântul latin vechi nigri (negru, întunecat) și – ella (sufix diminutiv: mic), care înseamnă cele mici și întunecate sau cele mici și negre, o aluzie sugestivă la culoarea inflorescențelor conice și mici cu culori care variază de la roșu închis, în unele cazuri aproape negru, caracteristice genului Nigritella. Datorită remarcabilului lor parfum de vanilie, ele sunt cunoscute și ca Orhideele de Vanilie Europene, sau, pur și simplu, Orhideele de Vanilie.
Emisiunea este completată de 2 FDC-uri (225 seturi) numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate