Publicitate

28 august 2023

Pasărea strălucitoare cu sunete melodioase

Grangurul (Oriolus oriolus) este o pasăre migratoare din familia Oriolidae, întâlnită în Europa, Asia și Africa. Este recunoscut pentru penajul său strălucitor, cu aripile negre și galbene și pentru sunetele sale melodioase, asemănătoare cu fluierăturile.
Grangurul este o pasăre migratoare, care își petrece vara în Europa, Asia și nord-vestul Africii și migrează în timpul iernii în Africa sub-sahariană. În timpul sezonului de reproducere, cuibărește în copaci, în păduri, parcuri și grădini.
Hrana grangurilor constă în insecte, fructe, semințe și uneori chiar și în mici păsări sau ouă de pasăre. Grangurii sunt cunoscuți pentru comportamentul lor agil în aer, reușind să captureze insecte în zbor, dar pot fi observați și în timp ce se plimbă prin frunzișul copacilor în căutarea hranei.
Grangurii sunt cunoscuți și pentru cântecul lor melodios, compus dintr-o serie de fluierături puternice și clare, care se pot auzi de la distanțe mari. Masculii cântă pentru a-și atrage partenerii și pentru a-și marca teritoriul.
Deși grangurii nu sunt în pericol critic de dispariție, populațiile lor au scăzut în ultimii ani datorită pierderii habitatelor naturale și a schimbărilor climatice. În multe țări, grangurul este protejat prin lege și este considerat o comoară națională.
Grangurul (Oriolus oriolus) este o pasăre frumoasă și populară printre filateliști. Pe parcursul anilor, această pasăre a fost prezentată în multe emisiuni de mărci poștale din întreaga lume.
De exemplu, în Marea Britanie, grangurul a apărut pe o marcă poștală emisă în anul 1972, care celebra Anul Internațional al Păsărilor. În același an, o marcă poștală a fost emisă și în Belgia, având imaginea grangurului pe ea.
În 2004, Laos a emis o serie de mărci poștale care prezentau păsări rare, inclusiv grangurul. Aceste mărci poștale au fost emise pentru a atrage atenția asupra conservării păsărilor în Laos și în întreaga lume.
În India, grangurul a fost prezentat pe o marcă poștală emisă în anul 1974, care celebra Centenarul Congresului Ornitologic Internațional.
În general, grangurul este o pasăre apreciată pentru frumusețea sa și pentru melodiile sale melodioase, iar aceste calități l-au făcut un subiect popular în filatelie.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate