Publicitate

13 august 2023

Molia care devastează pădurile

Lăcusta de pădure (Eriogaster Catax) este o specie de molie care poate fi întâlnită în Europa și Asia. Această specie este cunoscută și sub denumirea de „lăcusta de stejar” datorită faptului că larvele sale se hrănesc cu frunzele arborilor, în special cu stejarul și castanul. Larvele pot fi foarte distructive pentru culturile forestiere și ornamentale, iar în cazul unor invazii puternice, pot defolia întreaga pădure.
Adultul are o anvergură a aripilor de aproximativ 4-5 cm și are o culoare maronie cu pete mai închise. Femelele depun ouăle pe frunzele arborilor, iar larvele eclozionate se hrănesc cu acestea.
După mai multe faze de creștere și îngrijire, larvele țes coconi și intră în stadiul de pupă din care ulterior va ieși adultul. Ciclul de viață al moliei durează aproximativ un an, iar în zonele cu climat temperat, adulții apar în perioada mai-iunie.
Eriogaster Catax nu este considerată o specie periculoasă pentru oameni, deoarece adulții nu se hrănesc și nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, larvele acestei molii pot cauza pagube semnificative pentru culturile forestiere și pot fi un adevărat coșmar pentru grădinari și proprietarii de arbori ornamentali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate