Publicitate

23 august 2023

Aniversări în istoria căilor ferate maghiare

Poșta maghiară a sărbătorit în primăvara acestui an cele două aniversări importante din istoria căilor ferate din 2023 prin lansarea unui bloc de patru timbre comemorative. Cu 150 de ani în urmă a fost produs primul tren cu aburi unguresc, iar acum 100 de ani primul tren electric a început să circule în Ungaria. Încasările suplimentare din două dintre timbrele blocului de patru timbre, în valoare de 150 de forinți, au fost donate pentru susținerea tinerilor colecționari de timbre. Cele zece mii de exemplare ale blocului de patru timbre comemorative, proiectat de artistul grafic Imre Benedek, au fost puse în circulație începând cu data de 4 aprilie 2023.
Căile Ferate de Stat din Ungaria (MÁV) au achiziționat primele locomotive de marfă de tipul Hatvan, clasa III b (denumite mai târziu „seria 355”) de la predecesorul lor, Calea Ferată de Nord Ungară (MEV), comandând ulterior mai multe astfel de locomotive. În Ungaria, producția de locomotive cu aburi a început în anul 1873. Prima locomotivă cu aburi cu ecartament normat din Ungaria a fost clasa III, numărul 108, construită sub licență austriacă în 1873, ulterior renumerotată și începând cu anul 1911, a primit numărul MÁV 335.001.
Căile Ferate de Stat din Ungaria au testat și o serie de locomotive electrice experimentale, denumită „MÁV V50”. Kálmán Kandó merită apreciere pentru că a fost un vizionar, reușind să depășească dezavantajele acestui sistem, în timp ce a păstrat avantajele sale. Rezultatul acestui proces de dezvoltare a fost locomotiva cu numărul de serie V50, iar sistemul de tracțiune de 50 Hz a fost introdus pentru prima dată în Ungaria.
Blocul de patru timbre comemorative și plicul de primul zi de emisiune înfățișează locomotivele aniversate. Plicul de primul zi conține o schiță a designului pentru conversiile prototipului seriilor MÁV V50, iar ștampila poștală specială de pe acesta este o reprezentare stilizată a unei roți de locomotivă electrică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate