Publicitate

04 august 2023

O eternă aclamare a eroismului național

FDC-ul emisiunii.
Mausoleul de la Mărășești este un monument impresionant și simbolic situat în comuna Mărășești, județul Vrancea, România. Acesta servește ca memorial închinat eroilor căzuți în Bătălia de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial și a devenit un simbol al curajului și sacrificiului național.
Bătălia de la Mărășești a avut loc între 6 august și 8 septembrie 1917, în cadrul campaniei românești din timpul Primului Război Mondial. Armata României, în ciuda dificultăților și pierderilor anterioare, a reușit să respingă ofensiva puterilor Centrale (Germania și Austro-Ungaria) și să-și mențină pozițiile pe linia Mărășești. Bătălia s-a încheiat cu mari pierderi umane, dar a avut un impact semnificativ asupra moralului trupelor și a populației române.
Pentru a comemora eroii căzuți în Bătălia de la Mărășești, s-a luat hotărârea construirii unui mausoleu monumental. Lucrările de construcție au început pe 6 august 1923 și au fost finalizate în 1938, cu unele întreruperi datorate schimbărilor politice și economice din România.
Colița emisiunii.
Mausoleul de la Mărășești a fost conceput într-un stil arhitectonic neoromânesc, cu influențe neobrâncovenești. Monumentul este dominat de o coloană centrală înaltă de aproximativ 30 de metri, pe vârful căreia se află o cruce. Coloana este înconjurată de un cerc de capele dispuse simetric, în care se află mormintele a peste 5.000 de soldați necunoscuți.
Mausoleul de la Mărășești este nu doar un monument arhitectural impresionant, ci și un simbol profund emoțional pentru poporul român. Acesta amintește de sacrificiul făcut în numele independenței și libertății naționale și omagiază curajul soldaților și cetățenilor care au luptat pentru aceste valori.
De-a lungul decadelor, Mausoleul de la Mărășești a devenit un important punct de atracție turistică și un loc de comemorare a trecutului eroic al României. El transmite un mesaj de unitate, patriotism și recunoștință față de cei care și-au dat viața pentru ca țara să fie liberă și prosperă.
Cu ocazia celebrării centenarului Mausoleului de la Mărășești, Romfilatelia, în colaborare cu Muzeul Vrancei și Consiliul Județean Vrancea, a lansat o nouă emisiune de mărci poștale intitulată „În memoria Eroilor neamului” (LP #2428), care a intrat în circulație vineri, 4 august 2023. Această emisiune este compusă din 2 mărci poștale cu dimensiunile de 48 x 33 mm, 1 coliță dantelată cu dimensiunile de 106 x 130 mm și 1 plic „prima zi” (181 de exemplare). Machetarea emisiunii a fost realizată de către artistul plastic George Ursachi, fiind cea de a 13-a emisiune filatelică a acestuia din anul curent.
Cele două timbre ale emisiunii.
Pe primul timbru, cu o valoare nominală de 4,70 lei (echivalentul unei corespondențe recomandate neprioritare interne cu greutatea între 500 și 1.000 de grame), este prezentată imaginea Mausoleului Eroilor din Mărășești, însoțită de portretul lui Pimen Georgescu, fostul mitropolit al Moldovei în perioada 1909-1934, una dintre personalitățile care a promovat ideea construirii mausoleului.
Pe al doilea timbru, cu o valoare nominală de 9 lei (echivalentul unei corespondențe neprioritare externe cu greutatea între 50 și 100 de grame), este ilustrat portretul generalului Constantin Christescu, unul dintre strategii militari importanți ai Primului Război Mondial, cunoscut pentru elaborarea planurilor bătăliei de la Mărășești din vara anului 1917.
Pe colița emisiunii, cu un timbru având valoarea nominală de 34 lei (echivalentul unei corespondențe prioritare externe cu greutatea între 500 și 1.000 de grame), sunt prezentate următoarele elemente grafice: în partea superioară, un detaliu din cupola Mausoleului, evidențiind crucea, iar în laterale, o medalie (avers și revers) dedicată Eroilor neamului și Mausoleului, o medalie emisă în perioada Regalității.
Tirajul total al acestei emisiuni a fost de 24.002 de timbre, dispuse în 276 de coli a câte 32 de timbre, 1.460 de minicoli a câte 8 timbre, fiecare cu o vinietă și o manșetă ilustrată, precum și 3.490 de colițe dantelate. Poșta Română a achiziționat 3.200 de timbre cu cele două valori nominale pentru a le folosi în francarea corespondenței, alături de 250 de colițe.
Mausoleul de la Mărășești rămâne un simbol viu al eroismului național și al memoriei colective în România. Prin arhitectura sa impresionantă și prin mesajul puternic pe care îl transmite, acest monument păstrează în inimile oamenilor amintirea celor care și-au jertfit viețile pentru o cauză mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate