Publicitate

16 noiembrie 2023

În căutarea drumului spre casă

Germania, 2014.
Povestea „Hansel și Gretel” este o poveste populară germană, în care doi frați, Hansel și Gretel, sunt părăsiți de părinții lor în pădure, deoarece familia lor este săracă și nu poate să-i hrănească.
În timp ce încearcă să găsească drumul spre casă, cei doi copii se pierd și găsesc o căsuță făcută din turtă dulce. Căsuța aparține unei vrăjitoare rele, care îi prinde și îi ține captivi.
Germania, 1961.
Hansel este hrănit pentru a deveni mai gras, pentru a fi mâncat ulterior de către vrăjitoare, dar frații găsesc un mod ingenios de a scăpa și de a se întoarce acasă.
Povestea a fost scrisă de frații Grimm în secolul al XIX-lea și este considerată una dintre cele mai cunoscute povestiri pentru copii din lume. Acesta este un exemplu al genului de basme, în care personajele se confruntă cu diferite obstacole și învață lecții morale importante.
Republica Centrafricană,
1979.
În această poveste, lecția morală este că încrederea și ingeniozitatea pot ajuta să depășești orice obstacol.
Povestea „Hansel și Gretel” a fost o sursă de inspirație pentru mulți artiști și designeri, inclusiv în filatelie. S-au emis multe mărci poștale care ilustrează diverse scene din povestea fraților Grimm.
De exemplu, în 1961, Deutsche Bundespost, serviciul poștal german, a emis o serie de mărci poștale cu tematica poveștilor populare germane. Pe cele patru timbre ale emisiunii sunt redate scenele în care Hansel lasă pe sol bucăți de pâine pentru a putea urma drumul de întoarcere spre casă, a întâlnirii cu vrăjitoarea, sechestrarea lui Hansel și reîntâlnirea copiilor cu tatăl lor.
Elveția, 1985.
În 1985, Elveția a emis o serie de mărci poștale cu tematica basmelor, care includ și o marcă poștală cu Hansel și Gretel. Aceasta ilustrează scena în care copii se întâlnesc cu vrăjitoarea în fața casei de pe marginea lacului.
Tot în același an, Anguilla a emis o serie dedicată bicentenarului nașterii fraților Grimm, în care perechea de șoricei Minnie și Mickey Mouse iau rolul lui Hansel și Gretel în mai multe scene ale poveștii.
ONU Viena, 1996.
Alte administrații poștale care au emis timbre cu scene din această minunată poveste sunt: Ungaria (1959, 2002), Comore (1976), Republica Centrafricană (1979), Guyana (1997), San Marino (2004), LVZ Post (2019), Staffa (1982), Națiunile Unite, biroul din Viena (1996), Cehoslovacia (1983) sau Germania (2004, 2014). Și lista ar putea continua.
Cehoslovacia, 1983.
De asemenea au fost emise mai multe viniete și timbre cenușărese care pot completa cu succes o colecție tematică.
În general, mărcile poștale cu tematica poveștilor populare sunt foarte apreciate de colecționarii de timbre și pot fi considerate o formă de artă populară.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate