Publicitate

20 noiembrie 2023

Albăstrelele - o floare cu semnificație culturală și ecologică

Estonia, 2023.
Albăstrelele (Centaurea cyanus) sunt plante anuale din familia Asteraceae, cunoscută și sub numele de floarea de câmp sau floarea de inorog. Această plantă este originară din Europa, dar a fost introdusă în multe alte părți ale lumii și este acum cultivată în mod obișnuit ca plantă decorativă.
Albăstreaua este o plantă înaltă, care poate ajunge până la un metru înălțime.
România, 1959.
Aceasta are o tulpină rigidă și ramificată, cu frunze alungite și înguste și flori mari, albastre sau roz-purpurii, asemănătoare cu cele ale margaretei.
Această plantă este utilizată în mod tradițional în medicina populară pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele și iritațiile. De asemenea, este considerată a avea proprietăți antiinflamatorii și antiseptice.
În plus, albăstreaua este o sursă importantă de hrană pentru albine și alte insecte polenizatoare, datorită nectarului său dulce și a polenului bogat în proteine.
Bosnia și Herțegovina,
administrația sârbă, 2008.
De asemenea, semințele de albăstrele sunt utilizate pentru producerea uleiului de albastră, care este folosit în principal în industria cosmetică.
Albăstreaua are și o importanță culturală semnificativă. În mitologia greacă, aceasta era asociată cu Centaurul Chiron și era considerată o plantă sacră a zeiței Artemis. În plus, albăstreaua a fost o sursă de inspirație pentru mulți artiști, inclusiv Vincent van Gogh, care a realizat mai multe picturi care au avut ca subiect această floare.
Turcia, 2018.
Albăstreaua (Centaurea cyanus) este o floare populară printre filateliști, fiind prezentă în multe emisiuni de timbre poștale din diferite țări.
În România, albăstreaua a fost prezentă pe mai multe timbre emise de Poșta Română, inclusiv pe un timbru din 1959, care face parte dintr-o serie dedicată plantelor medicinale și aromatice.
În alte țări, albăstreaua a fost prezentă pe timbre emise pentru a celebra evenimente precum Ziua Mondială a Mediului Ambiant sau pentru a marca Anul Internațional al Biodiversității.
Estonia, 2000.
De asemenea, albăstreaua a fost prezentă și pe timbre emise în perioada în care filatelia a fost la apogeu. De exemplu, Estonia a emis un timbru în 2000 care prezintă o ilustrație detaliată a albăstrelei, alături de un desen al unei albine, simbolizând importanța plantei pentru polenizare.
Albăstreaua este o floare populară în filatelie datorită aspectului său atractiv și a semnificației sale ecologice și culturale.
Slovenia, 2009.
Timbrele care o prezintă pot fi obiecte de colecție interesante pentru filateliști și pot oferi o perspectivă interesantă asupra modului în care oamenii au perceput și au valorizat această plantă în diferite perioade și culturi.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate