Publicitate

11 noiembrie 2023

Aragosaurus - dinozaurul erbivor din Spania

Aragosaurus ischiaticus a fost o specie de dinozaur erbivor care a trăit în arealul a ceea ce este acum Spania, în perioada Cretacicului inferior, acum aproximativ 130 de milioane de ani. Numele său provine de la provincia Aragon din Spania, unde au fost descoperite primele sale fosile, și de la caracteristica sa anatomica notabilă, ischiumul (un os plat și alungit, cu o formă aproximativ triunghiulară, care este mai gros la baza sa și mai subțire în partea sa superioară) mare al pelvisului.

Aragosaurus ischiaticus a fost un dinozaur patruped, cu o lungime de aproximativ 6-8 metri și o înălțime de aproximativ 2,5 metri la umeri. Acesta avea o coloană vertebrală lungă și rigidă, cu coaste puternice care au ajutat la susținerea corpului masiv. De asemenea, avea un cap relativ mic și un gât lung, cu dinți adaptați pentru a sfărâma plante.
Din punct de vedere istoric, descoperirea Aragosaurus ischiaticus a fost importantă pentru că a ajutat la înțelegerea evoluției dinozaurilor în Europa și a fost una dintre primele specii de dinozaur descrise din Spania. De asemenea, a furnizat informații utile cu privire la modul de viață al acestor animale și la ecosistemele în care au trăit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate