Publicitate

07 noiembrie 2023

Centenarul nașterii sculptorului Drago Durovic

Sculptorul Drago Durovic s-a născut în 1923 în localitatea Grlić, din Muntenegru, făcând parte dintr-o familie de artiști. Acesta este considerat unul dintre cei mai importanți sculptori din Muntenegru, având o carieră artistică care s-a întins pe parcursul a șase decenii.

Durovic și-a început cariera artistică în anii '50, în timpul studiilor la Academia de Arte Frumoase din Belgrad, unde a studiat sculptura. În această perioadă, Durovic a dezvoltat o tehnică inovatoare de sculptură în piatră, combinând elemente de artă abstractă și tradițională pentru a crea lucrări impresionante.
După absolvirea academiei, Durovic și-a continuat cariera artistică în Muntenegru, unde a început să expună lucrările sale în expoziții de artă la nivel național și internațional. În anii '60, Durovic a început să utilizeze mai multe materiale în lucrările sale, inclusiv lemnul și bronzul, experimentând cu diferite tehnici și stiluri artistice.
Lucrările sale se caracterizează prin stilul său distinctiv, care combină elemente de abstractizare cu detalii realiste, creând o impresie de mișcare și dinamism. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără sculpturi de animale, precum lei și cai, dar și lucrări abstracte, cum ar fi forme umane stilizate și elemente geometrice.
În ciuda faptului că a obținut recunoaștere internațională pentru lucrările sale, Durovic a rămas mereu un artist modest și modest, preferând să-și petreacă timpul în atelierul său, învățând și experimentând cu noi tehnici și materiale. Înainte de moartea sa în 2000, el a fost considerat unul dintre cei mai influenți sculptori din Muntenegru, iar opera sa rămâne o contribuție importantă la arta contemporană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate