195 de ani de la moartea compozitorului austriac Franz Schubert
Plic ocazional realizat de membrii cercului filatelic băimărean.
Franz Schubert (1797-1828) a fost un compozitor austriac de muzică clasică care a influențat semnificativ perioada romantică a muzicii europene. A trăit doar 31 de ani, dar a reușit să creeze o operă extinsă și variată, în mare parte în stilul clasic, dar cu o sensibilitate romantică unică.
India, 1978.
De-a lungul carierei sale, Schubert a compus aproximativ 1.500 de lucrări, inclusiv simfonii, sonate, lieduri, opere, muzică de cameră și muzică corală. Schubert s-a născut într-o familie modestă din Viena și a arătat de timpuriu un talent muzical remarcabil. În adolescență, a fost acceptat la corul curții imperiale și a primit instrucții în compoziție de la Antonio Salieri, un compozitor celebru al vremii. În timpul vieții sale, Schubert nu a reușit să obțină succesul financiar și popularitatea pe care le-a dorit, iar multe dintre lucrările sale au fost descoperite abia după moartea sa.
România, 1997.
Una dintre cele mai remarcabile realizări ale lui Schubert a fost dezvoltarea liedului (cântecului de artă german) ca formă de artă. Schubert a compus peste 600 de lieduri, multe dintre ele păstrându-și popularitatea și astăzi. Unii dintre cei mai cunoscuți lieduri compuse de Schubert includ „Die Forelle”, „Erlkönig”, „Gretchen am Spinnrade” și „Der Tod und das Mädchen”.
Burundi, 2013.
Schubert a fost, de asemenea, un compozitor prolific de muzică de cameră, compunând opt cvartete de coarde, un cvintet de coarde și numeroase sonate pentru pian. Lucrările sale de muzică de cameră sunt apreciate în prezent pentru complexitatea și emotivitatea lor, fiind considerate unele dintre cele mai bune din perioada clasică și romantismului. În ciuda faptului că Schubert nu a avut ocazia să trăiască în epoca romantică, lucrările sale au influențat puternic această perioadă a muzicii europene.
Madagascar, 1988.
Compozițiile sale au fost recunoscute de-a lungul timpului pentru melodiile lor frumoase și adânc emotive, dar și pentru inovațiile armonice și formale. Schubert a fost un compozitor care și-a urmat propriul drum artistic și a lăsat în urmă o operă impresionantă și diversă. Franz Schubert a apărut și pe timbre poștale din întreaga lume, în special în țara sa natală, Austria. În 1997, Poșta Austriacă a emis un timbru poștal în cinstea lui Schubert, cu o valoarea nominală de 10 șilingi. Acest timbru a prezentat portretul Schubert și au comemorat 200 de ani de la nașterea sa.
Liechtenstein, 1997.
În plus, alte țări din întreaga lume, precum România, Bulgaria, Burundi, Ciad, Germania, Elveția, India, Madagascar, Macedonia de Nord, Republica Moldova și Canada, au emis timbre poștale care ilustrează imaginea lui Schubert sau care comemorează aniversarea sa. De exemplu, în 2017, Republica Populară China a emis un timbru poștal care a inclus o imagine a lui Schubert și un fragment dintr-o partitură. Pe lângă timbrele poștale, există și colecții filatelice care prezintă imaginea lui Schubert și alte elemente asociate cu viața și opera sa.
Moldova, 2022.
Aceste colecții includ timbre poștale, plicuri „prima zi”, maxime, plicuri ocazionale și alte materiale filatelice. În concluzie, Franz Schubert a fost nu numai un compozitor remarcabil, ci și o figură recunoscută pe timbrele poștale din întreaga lume. Comemorarea sa prin filatelie este un omagiu adus nu numai contribuției sale la muzica clasică, ci și la cultura și istoria mondială.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu