Publicitate

22 iunie 2020

Cărți și timbre: Făt-Frumos din lacrimă

Făt-Frumos din lacrimă este un basm cult scris de Mihai Eminescu având ca sursă de inspirație basmul popular românesc. A fost publicat pentru prima dată în 1870 în revista Convorbiri literare, apoi în volumul postum Versuri și proză din 1890.
Ajunsă la bătrânețe și fără a avea urmași, o împărăteasă adresează rugăciuni pline de lacrimi Maicii Domnului. Aceasta îi dăruiește un copil, care a fost numit Făt-Frumos din lacrimă.
Tânărul crește repede și se dovedește a fi foarte viteaz. Ia decizia de a pleca în lume pentru a se lupta singur cu oștile inamice împărăției tatălui său. Ajunge la împărăția vecină, al cărui tănâr împărat îi devine frate de cruce și îi mărturisește că se teme de Mama-pădurilor, care făcea ravagii pe teritoriul său, ucigându-i supușii.
Făt-Frumos o așteaptă noaptea, se luptă cu ființa malefică, o învinge și o leagă în lanțuri, dar aceasta reușește să fugă astfel imobilizată.
Tânărul erou pleacă pe urmele acesteia și în drumul său cunoaște o fată frumoasă, Ileana, de care se îndrăgostește. Ulterior află că era chiar fata Mamei-pădurilor și din nou este nevoit să lupte cu aceasta. Reușește în final să o ucidă iar cei doi îndrăgostiți pleacă la împăratul cel tânăr, care la rându-i mărturisește că este îndrăgostit de fata Genarului, un om care trăiește vânând prin păduri.
După mai multe peripeții, Făt-Frumos reușește să o răpească pe fata Genarului.
Cei doi ajung la curtea împaratului cel tânăr și sunt primiți cu mare bucurie.
Fat-Frumos din lacrima se casatoreste cu Ileana fata Mamei-Padurilor iar prințul mai tânăr se căsătorește cu fata Genarului.
Basmul a fost imortalizat vizual de către Florin Ivănus pe marca poștală cu valoarea nominală de 1,50 lei (CMPR #4088, Michel #RO 3909, Stamp Number #RO 3096, Yvert et Tellier #RO 3406, Stanley Gibbons #RO 4739) din emisiunea „Basme românești” (LP #1066) apărută în 1982. Timbrul a fost tipărit în sistem tifdruc (tipar adânc), în șase culori, pe hârtie cromo, dantelat 13¼, cu dimensiunea de 33/48 mm, într-un tiraj de 1.200.000 exemplare paginate în coli a câte 25 de bucăți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate