Publicitate

23 iunie 2020

Cârți și timbre: Ileana Simziana

Ileana Simziana sau Ileana Sînziana este un basm cult scris de Petre Ispirescu.
A fost odată un împărat care era trist că nu avea un băiat. El avea trei fete. Merge fata cea mare la împărat și îl întreabă ce problemă are și îi spune că merge într-o călătorie ca să ucidă zmei doar să-l facă fericit. Atunci împăratul face un pod de cristal și se transformă în lup. Fata cea mare se sperie și se întoarce la palat. Așa s-a întâmplat și cu fata mijlocie care s-a speriat de lup. Merge fata mică în călătorie cu un cal bătrân, împăratul făcând din nou podul și transformându-se în lup. Fata îl învinge, apoi împaratul face un pod de argint și se transformă în leu, dar fata îl înfrânge iar. Împăratul face un pod de aur și se transformă într-un balaur cu douăsprezece capete. 
Fata învinge balaurul, rănindu-l, dar dându-și seama că era tatăl ei se despart. Fata ajunge la curtea „împăratului cel mare și tare” și acesta îi spune s-o salveze pe Ileana Simziana, fata lui, care fusese răpită de zmei. Fata o salvează, iar împăratul îi cere să o herghelie de iepe fermecate, fata reușind și această ispravă. Apoi Ileana Simziana îi cere fetei de împărat să aducă un vas de botez care era păstrat într-o bisericuță de peste apa Iordanului și era păzit de niște călugărițe care nu dormeau nici zi, nici noapte. Fata reușeste dar pustnicul care avea în grijă bisericuț se roagă la Dumnezeu și Îi cere că dacă făptașul este băiat să devină fată și invers, astfel că fata de împarat deveni un băiat. El se căsătorește cu Ileana Simziana și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. 
Scena luptei cu balaurul este ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominală de 3 lei (CMPR #4091, Michel #RO 3911, Stamp Number #RO 3098, Yvert et Tellier #RO 3408, Stanley Gibbons #RO 4741, Unificato #RO 391) apărută în 1982. Cele 700.000 de timbre au fost tipărite în sistem tifdruc (tipar adânc), în șase culori, pe hârtie cromo, dantelat 13¼, cu dimensiunile de 33/48 mm și paginată în coli a câte 25 bucăți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate