Publicitate

12 iunie 2020

Povești și timbre: Făt Frumos și Ileana Cosânzeana

Basmele copilăriei ne vor însoți toată viața, iar pentru noi, cei din generația cu cheia la gât, filatelia a fost îmbinarea utilului cu plăcutul. 
Pentru azi am decis să mai rămânem puțin în compania lui Făt-Frumos și să ne amintim puțin de frumoasa lui iubită, Ileana Cosânzeana. Pentru asta am ales să ilustrăm exponatul „Cărți și timbre” cu două mărci poștale românești și una din Republica Moldova. Prima, cu nominalul de 40 de bani (CMPR #2598, Yv #2133, Mi #2420, G #3287, S #1757), face parte din emisiunea Fabule și basme apărută pe data de 21 iulie 1965 (LP #609) ilustrează scena în care Făt-Frumos călare pe calul năzdrăvan pleacă să îndeplinească misiunile cu gândul la frumoasa fată de împărat. Cea de a doua, cu nominalul de 8 lei (CMPR #7264, Michel #RO 7079, Yvert et Tellier #RO 6020, Romfilatelia #RO 2107(3), WADP Numbering System - WNS #RO061.16), face parte din emisiunea Personajele copilăriei apărută pe data de 1 iunie 2016 (LP #2107) ilustrează scena căsătoriei dintre cei doi.
Marca poștală moldovenească a fost emisă în anul 2018 și are valoarea nominală de 1,20 lei moldovenești. Macheta timbrului este realizată după un desen al unui copil de 12 ani (Anastasia Voitenko) care i-a surprins cu talent pe cei doi eroi călare pe un frumos cal alb.
Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana reprezintă cuplul perfect, fiind cel mai îndrăgit din folclorul românesc. E o iubire ca-n povești!
Făt-Frumos este personajul principal masculin din basmele românești, un adevarat erou în marea lor majoritate. El trebuie să o salveze și să o elibereze pe domnița Ileana Cosânzeana, aleasa inimii lui. Pentru aceasta, Făt-Frumos trebuie să depășească încercări și obstacole pe care nu e în stare să le depășească un om obișnuit. 
Astfel, el se luptă cu balauri, căpcăuni, zmei, șerpi și vrăjitoare. Făt-Frumos călătorește prin lumea noastră, Lumea Albă și prin lumea de la marginea pîmântului, Tărâmul Celălalt, cu un cal năzdrăvan, care îi dă și sfaturi salvatoare. Ileana Cosânzeana reprezintă idealul feminin al lui Făt Frumos.
La rândul ei, Ileana Cosânzeana este personajul principal feminin din basmele noastre, corespondentul feminin al lui Făt Frumos. Ileana Cosânzeana este o zână frumoasă foc și adeseori are ca prieten și sfetnic un cal năzdrăvan. I se mai spune Ileana Simziana, Ileana Sânziana, Chira Chiralina, Inia Dinia, Zâna Florilor, Împărăteasa Primăverii, etc. De ea se îndrăgostește nu doar Făt-Frumos, ci și monștrii care încearcă să o răpească. În general, ei reușesc acest lucru și, conform tradiției folclorice, Ileana Cosânzeana este închisă într-un turn, într-un palat sau dusă pe Celălalt Tărâm. În aceste condiții, Făt Frumos trebuie să o salveze. În drumul spre ea, el trece prin multe încercări inițiatice, se luptă cu îndârjire, învinge monștrii și salvează/eliberează domnița. De cele mai multe ori, basmul se încheie cu înfăptuirea nunții, iar Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.
Basmul românesc se încheie într-un ton optimist, norocos, ideal la care visează orice român, mai ales adolescenții ... Cine nu visează, cine nu dorește să trăiască fericit până la adânci bătrâneți alături de persoana iubită? ... Suntem tineri atât timp cât mai credem în basme, zâne și prinți...    
Chiar dacă astăzi poveștile copilăriei noastre sunt reinterpretate iar cărțile nou apărute sunt bogat și viu ilustrate, îi îndemn pe cei tineri să pună mâna pe o carte de povești din biblioteca bărinților sau a bunicilor. Chiar dacă pe vremea noastră cărțile erau lipsite de ilustrații, imaginația noastră crea adevărate scene demne de filme de Oscar.

Minicoala cu 5 timbre + 1 vinietă (LA #2107b(3)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate