Publicitate

13 iunie 2020

Cărți și timbre: Povestea lui Harap-Alb

Povestea lui Harap-Alb este un basm cult scris de Ion Creangă. A apărut în revista Convorbiri literare, la 1 august 1877, apoi a fost publicat în același an în ziarul Timpul de către Mihai Eminescu. Pornind de la modelul folcloric, autorul reactualizează teme de circulație universală trecându-le prin filtrul propriei viziuni; asistăm astfel la un text narativ complex, amplu și pluriepisodic, cu numeroase personaje purtătoare ale unor valori simbolice. 
Tema basmului este reprezentată de lupta binelui împotriva răului, încheiată cu victoria binelui. Personajul principal parcurge astfel o aventură eroică imaginară, un drum al maturizării morale și etice presărat de diferite probe și obstacole. Lumea în care se petrece acțiunea este una miraculoasă, dominată de stereotip și hiperbolizare; o oglindire exagerată, carnavalescă și fabuloasă a realității, ce nu provoacă o reacție particulară cititorului sau personajelor, acestea acceptând îmbrățișarea unor convenții diferite decât cele ale lumii reale, raționale. 
Filatelia românească i-a dedicat acestei povești două mărci poștale. Prima dintre ele, apărută în 1965, reproduce scena în care Harap-Alb trebuie să aducă salăți din Grădina Ursului, machetatorul surprinzând cu dibăcie întâlnirea dintre cele două personaje pe timbrul cu valoarea nominală de 55 bani. Cel de-al doilea timbru, cu valoarea nominală de 4 lei (tiraj 300.000 buc.), a apărut în anul 1989 și reproduce personajul Harap Alb din filmul de animație românesc omonim. Totuși, la final, am și eu două întrebări: ce reprezintă vietatea aia cu două capete și unde apare în poveste? că în varianta citită de mine nu țin minte să mă fi întțlnit cu ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate