Publicitate

24 iunie 2020

Cărți și timbre: Dănilă Prepeleac

Dănilă Prepeleac” este o poveste scrisă de Ion Creangă și publicată la 1 martie 1876 în revista Convorbiri literare din Iași. Narațiunea are o temă cu origini în folclorul românesc și este structurată în jurul a două întâmplări. În prima parte, eroul țărănesc eponim, prezentat de autor ca fiind sărac, leneș și prostănac, își dovedește incompetența și lipsa de prevedere într-o serie de trocuri dezavantajoase, ceea ce face ca să obțină în final o pungă goală în schimbul unei perechi de boi. Cea de-a doua parte a textului prezintă aventurile lui Dănilă într-o pădure din apropierea satului, unde acesta se hotărăște să devină pustnic, neștiind că acel teritoriu era stăpânit de o oaste de diavoli. Confruntat cu aceasta, el supraviețuiește mai multor provocări prin păcălirea dracilor și, cu toate că își pierde un ochi din cauza blestemelor demonice, devine posesorul unei averi uriașe acordate de însuși Satan (Scaraoschi).
Povestea prezintă rolul experienței în viața omului și necesitatea depășirii cât mai multor încercări pentru a căpăta mai multă minte. Considerată o mostră de umor românesc din secolul al XIX-lea, „Dănilă Prepeleac” a atras atenția criticilor literari prin limbajul său ingenios și prin trăsăturile definitorii ale personajelor principale, preluând temele sale principale din folclorul european. Ea a inspirat, de asemenea, și alte lucrări, precum filmul omonim realizat în 1996 de regizorul moldovean Tudor Tătaru.
Marca poștală aleasă pentru azi este cap de serie al emisiunii „Basme românești” (LP #1066) apărută pe data de 30 noiembrie 1982. Având valoarea nominală de 5 lei (tiraj 250.000 buc.) timbrul (CMRP #4091, Michel #RO 3912, Stamp Number #RO 3099, Yvert et Tellier #RO 3409, Stanley Gibbons #RO 4742) a fost tipărit la tipar adânc (tifdruc), în 6 culori, pe hârtie cromo, dantelat 13¼, cu dimensiunea de 33 x 48 mm, în coală a câte 25 bucăți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate