Publicitate

18 iunie 2020

Cărți și timbre: Neghiniță

Timbrul pe care vi-l propun astăzi face referire la povestea lui Neghiniță scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Marca poștală, cu valoarea nominală de 2,40 lei (CMPR #7266, Michel #RO 7078, Yvert et Tellier #RO 6019, Romfilatelia #RO 2107(2), WADP Numbering System - WNS #RO060.16) face parte din emisiunea „Personajele copilăriei” (LP #2107) pusă în circulație pe data de 1 iunie 2016, chiar de Ziua Copilului.
În această poveste este vorba despre un personaj –NEGHINIȚĂ-supranumit și „gândul lumii”. El se oferă să aline singuratatea a doi bătrâni. După ce își cunoaște mama el pleacă să-și cunoască tatăl care era plecat să treiere grâul.
 Nu am putut să nu observ asemănarea izbitoare dintre macheta piesei filatelice și coperta cărții editată de către editura Corint apărută în anul 2002.

Împăratul era la mare și la greu sfat cu toți cărturarii, că bântuia seceta și molima. Și dacă negustorul îi spuse că are un copil ca o neghiniță, împăratul rămase înmărmurit, învățații împărățiii căscară ochii mari și traseră de bărbile lungi.
- Nu se poate, măria ta, așa ceva nu scrie la carte.
- Ba să poate - zise Neghiniță, sărind pe masa sfatului - că multe se pot și nu stau în cărți; și mult mai multe sunt altfel de cum sunt ticluite din condei.
Și după ce se minunară, cât se minunară, începu sfatul. Neghiniță se sui pe mâna împăratului, pe umăr, apoi în creștetul capului și d-acolo zise râzând:
- Învață, măria ta, că cei mai mici sunt cei mai mari.
Împăratul, cam de voie, cam de nevoie, răspunse:
-Așa e, Neghiniță, așa e. 
Minicoala cu 5 timbre + 1 vinietă (LA #2107b(2)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate