Publicitate

21 mai 2020

Întreguri poștale - plicuri: A XI-a bienală de filatelie polară (III)

Federația Filatelică Română, Gruparea de filatelie polară, a organizat în perioada 8-15 iunie 1996 la Alba Iulia cea de a XI-a bienală de filatelie polară. Acesta este genericul a nouă plicuri (cod 062-070/96) prin care organizatorii expoziției au dorit să ilustreze frumusețea și ineditul pasiunii lor, apropiindu-ne de o lume îndepărtată, pe care, altfel, nu am cunoaște-o, sau am cunoaște-o mai puțin.
Scena artică reprezentând „Aurora boreală” este tema celui de al treilea întreg poștal al seriei (cod 064/96). Marca fixă, cu valoarea nominală de 150 lei, și semiilustrația plicului prezintă peisaje polare cu „Aurora boreală”. Aurora polară este o luminiscență difuză, de culoare verde-pal sau roșiatică, sub forma unui arc de lumină din care țâșnesc raze, benzi, draperii, coroane etc. cu aspecte feerice; apare în timpul nopții în straturile înalte ale atmosferei, îndeosebi în regiunile polare, ca efect al devierii de către câmpul magnetic terestru al traiectoriei particulelor electrizate emise de soare.

Câteva obliterări speciale:

În ziua de  8 iunie 1996, la Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției interjudețene „A XI-a Bienală de filatelie polară”. În incinta exoziției, Poșta din Alba Iulia a deschis un oficiu poștal temporar unde au fost utilizate ștampilele expoziției. În concordanță cu întregul poștal realizat de Rompresfilatelia a fost și ștampila ocazională prezentată alăturat având ca element central un urs polar.

Câteva francaturi:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate