Publicitate

07 mai 2020

Întreguri poștale - plicuri: Prinos de recunoștință celor 102 „mânăstireni” căzuți la datorie

Ajunsă la cea de a IV-a ediție, Expoziția filatelică „Slavă eroilor neamului” a oferit organizatorilor posibilitatea de a propune realizarea unui număr de opt plicuri cu tematică adecvată, reprezentând aspecte variate din istoria poporului român. Toate plicurile poartă înscrisul „Expoziția filatelică / Slavă eroilor neamului / Muzeul Militar Național / București 19-27 mai 1996”.
Întregul poștal având codul 055/96 este cel de al doilea din serie și aduce un prinos de recunoștință celor 102 „mânăstireni” căzuți la datorie pe câmpul de onoare. 
Mănăstirea Dealu a fost construită în vremea lui Mircea cel Bătrân. Aici își dorm somnul de veci Vladislav al II-lea, Radu cel Mare, Vlăduț Voievod, Pătrașcu Vodă cel Bun, Mihai Movilă. Aici a adus Radu Buzescu capul marelui voievod Mihai Viteazul. Clădirile noi ale mănăstirii au servit în timp unor nevoi ale armatei. Din 1912 aicia funcționat Liceul Militar „Nicolae Filipescu”. Mulți eroi și-au depus aici jurământul.
Marca fixă a întregului poștal are valoarea nominală de 150 lei și reproduce insigna Liceului Militar „N. Filipescu”. În semiilustrație este prezentat monumentul eroilor mănăstireni și insigna liceului.

Câteva obliterări speciale:

Acest întreg poștal a fost utilizat ca suport pentru aplicarea ștampilei comemorative dedicate mareșalului Ion Antonescu la împlinirea a 50 de ani de la moarte la data de 1 iunie 1996. Macheta ștampilei a fost realizată de către Cercul Filatelic „N. Bălcescu” din București și omologată la FFR la poziția 412.


Expoziția Filatelică „Slavă eroilor neamului” și-a deschis porțile pe data de 19 mai 1996. Organizată de către Clubul filatelic militar al AFB pentru a aduce un pios omagiu eroilor neamului, evenimentul s-a bucurat de un frumos catalog și de opt ștampile ocazionale (omologate cu nr. 364-371). Cea din 23 mai marchează „Ziua Eroilor” și reproduce insigna Liceului Militar „N. Filipescu”.

În continuare prezentăm câteva obliterări mai deosebite:




.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate